ALI JE S PROTEZO MANJ TEŽAV KOT Z NARAVNIMI ZOBMI?

ALI JE S PROTEZO MANJ TEŽAV KOT Z NARAVNIMI ZOBMI?

Ali je bolje odstraniti vse zobe in narediti umetne?

Velikokrat pridejo k zobozdravniku pacienti z zobmi za katere pogosto menijo, da se jih ne da več rešiti ali pa jim morda ni všeč videz zob. Verjamejo, da bo proteza najpreprostejši način, da bi odpravili vse težave povezane z zobmi. 

Veliko je tudi takšnih posameznikov, ki so se v preteklosti pogosto izogibali zobozdravnikov zaradi strahu ali pa sramu pred tem, kaj si bo zobozdravnik mislil, ko bo pogledal v usta. 

Dejstvo pa je, da se zobozdravniki ves čas srečujejo s slabimi zobmi. Vsaj polovica pacientov pride prvič po dolgem času k zobozdravniku zaradi zobobola.  

Mnogi se zelo težko sprijaznijo s svojimi bolnimi zobmi in so prepričani, da bo zobna proteza rešila vse zobne težave. Po izdelavi proteze pa ugotovijo, da proteza prav tako ni idealna in tudi lahko prinese druge vrste težav. 

Nekateri ljudje proteze ne morejo popolnoma sprejeti, drugi pa jo po nekaj mesecih popolnoma osvojijo. Vse je odvisno od posameznika do posameznika.

ZOBNE PROTEZE IN VSE KAR MORATE O NJIH VEDETI

Kdaj je proteza utemeljena?

Nekateri ljudje pridejo k zobozdravniku z resnično slabimi zobmi, za katere je edina rešitev njihova odstranitev in nadomestitev le teh s protezo. To se pogosto dogaja pri parodontalno oslabljenih in majavih zobeh ter kariozno destruiranih in polomljenih zobeh. 

V nekaterih primerih, kadar vsi zobje potrebujejo obsežno sanacijo se lahko zgodi, da so končni stroški za posameznika preveliki in postane proteza realnejša rešitev. 

Poznane so tudi zgodbe posameznikov, ki so redno obiskovali zobozdravnika in so poskušali rešiti svoje zobe, potem pa so preprosto postali naveličani vseh posegov in težav povezanimi z zobmi, kar je lahko postal vzrok, da na koncu zahtevajo odstranitev vseh zob in izdelavo proteze. 

Vsak posameznik odloča o lastnem zdravju, zato ima tudi pravico zahtevati odstranitev zob, potem ko so mu bili s strani zobozdravnika obrazloženi vsi postopki in posledice v povezavi z njegovo zahtevo.

Manjkajoči zobje so lahko nadomeščeni tudi z delno protezo, ki je bolj udobna rešitev, saj v ustih pustimo vse zobje, ki so še niso primerni za odstranitev. 

Delne proteze ne pokrivajo celega neba, držijo pa jo preostali zobje. Četudi je prisotnih le nekaj zob na vsaki strani zobnega loka, so lahko ti zadosten pogoj za sidranje delne proteze. Z delno protezo tudi zmanjšamo topljenje kosti na kateri sedi proteza, ki sicer postane normalen proces po izgubi zob.

Kako izgleda nošenje totalne proteze?

S totalno protezo nismo več tako spretni, kot smo bili nekoč s svojimi zobmi. S protezo je težko dobro prežvečiti hrano. Le 15% pritiska se lahko prenese na zgornjo protezo med žvečenjem, preden ta izgubi sukcijo. 

Spodnja proteza s svojo težo le sedi na čeljustnem grebenu in se ne prisesa na sluznico. Mišice in jezik jo poskušajo držati na mestu. 

Spodnje proteze navadno povzročajo več težav, zato jih marsikdo nosi le, ko gre od doma, ali pa sploh ne. 

Totalna proteza ni večna. Proces staranja lahko nekoliko upočasnimo z rednimi kontrolami pri zobozdravniku in prilagajanjem proteze. 

Na približno 2 leti so potrebne podložitve proteze, na 5-7 let pa je ponavadi potrebna izdelava nove totalne proteze.

Resorpcija brezzobega grebena

Takoj po tem, ko so odstranjeni vsi zobje, se obraz začne hitreje starati in spreminjati. Po odstranitci zob iz čeljustnih grebenov se prične proces resorpcije kosti (kostnina prične izginjati in greben postaja vedno manjši). 

Več sistemskih in lokalnih dejavnikov vodi do izgube kosti brezzobega čeljustnega grebena pod protezo, kar pa posledično vpliva na adaptacijo in podporo protez. Dejavniki, ki lahko prispevajo k večji resorpciji kostnine so:

  • astma (zaradi uporabe kortikosteroidov),
  • uživanje fluoridov,
  • hormonske terapije,
  • slaba ustna higiena, 
  • dolgotrajno nošenje protez, 
  • predhodnje nošenje delnih protez, 
  • nošenje protez, ki se ne prilegajo grebenom, 
  • večje število let, ko je posameznik brez zob, 
  • večje število zamenjanih protez v preteklosti. 

Kostna podlaga kjer leži proteza začne izginjati, kar se odraža tudi na videzu mehkih tkiv obraza. Razdalja med nosom in brado se začne manjšati. V nekaj mesecih po izgubi vseh zob se obraz brez vstavljenih protez postara za par let. Ustnice se ugreznejo, ustnična rdečina se zoža, okoli ustnih kotov se poglobijo gube, kar daje vtis podaljšanih ustnic.

Z vstavitvijo protez se gubice porazgubijo in obraz zopet pridobi nekoliko bolj mladosten videz. Resorpcija kosti se lahko nekoliko ustavi z vstavitvijo implantatov takoj po odstranitvi zob. 

 

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.