ALI JE PARODONTALNO BOLEZEN MOGOČE POZDRAVITI?

ALI JE PARODONTALNO BOLEZEN MOGOČE POZDRAVITI?

Parodontalna bolezen je kronično vnetje obzobnih tkiv okoli zoba, torej dlesni in kosti. Ko se enkrat razvije, ostane, zato ji tudi pravimo, da je kronična.
Ali ste vedeli?
Parodontalno bolezen ima okoli polovica ljudi.

Kaj je parodontalna bolezen?

Parodontalna bolezen, oz. njen drugi nepravilen izraz parodontoza, je ena izmed zelo pogostih bolezni odraslih in postane velika težava, ko se enkrat razvije.

Vedno več ljudi se hkrati zaveda, da posledica parodontalne bolezni ni le slab zadah, temveč tudi druge resnejše težave, od krvavenja in bolečih dlesni, majavosti in izgube zob. Njen učinek je celo sistemski, kar pomeni, da vpliva tudi na druge bolezni v telesu, predvsem tiste povezane s srčno-žilnim sistemom. 

Ali ste vedeli, da aktivna parodontalna bolezen vpliva na nizko porodno težo novorojenca in celo poveča tveganje za spontani splav?

Kaj povzroča parodontalno bolezen?

Kadar ne čistimo dovolj dobro in ostanki hrane zastajajo za zobmi, pomeni, da ustvarimo odlične pogoje za razmnoževanje omenjenih mikroorganizmov. Zobne obloge, ki jih vsebujejo, so vedno debelejše in vedno bolj patogene. To pomeni, da se lahko pričnejo razvijati bolezenski procesi, kot so zobna gniloba, vnetje dlesni in kasneje tudi parodontalna bolezen. Parodontalna bolezen se razvije iz bakterijskih oblog. 

Parodontalna bolezen pomeni, da imate verjetno v ustnih prisotno kar veliko rano. Rana se nahaja v dlesnih okoli vseh zob, kjer so prisotni vnetje, krvavenje in žepki. Krvaveče dlesni niso normalen pojav, ampak znak za rdeči alarm. Takšna parodontalna rana je nekoliko bolj skrita očem pacientov, kot kakšna rana na koži, ki krvavi. To pa je pogosto lahko razlog, da pacient sam takšno rano spregleda in ne ukrepa pravočasno.

V ustni votlini imamo mnogo očem nevidnih organizmov, kot so bakterije, virusi in glivice. So del normalne mikroflore in skrbijo, da so dlesni in zobje zdravi.

Na kateri stopnji pa so vaše dlesni?

1. Zdrave dlesni 

2. Gingivitis

3. Zgodnji parodontitis 

4. Zmerni parodontitis 

5. Napredovani parodontitis

Kako se dokončno znebiti parodontalne bolezni?

Osnova za preprečevanje in nastanek parodontalne bolezni je seveda ščetkanje zob. Če spadate med osebe, ki rade prehitro zvečer in zjutraj poščetkajo zobe, je morda boljša izbira nakup električne zobne ščetke, ki opravi nekoliko več dela namesto nas. Očistijo do nekje 4% več zobnih površin kot navadna ščetka ter s tem tudi zmanjšajo vnetje in krvavenje dlesni v večji meri. 

Ne smemo pozabiti še na čiščenje prostorov, ki jih zobna ščetka ne uspe doseči, to so seveda medzobni prostori. V te namene lahko uporabljamo medzobne ščetke in nitke ter samo kot dodatek k njima še ustno prho po potrebi. V predelu zadnjih zob, kočnikov, se bolj priporoča uporaba medzobnih ščetk kot nitke. Dlesnine papile so med kočniki sedlaste in tako nitka ta področja zob ne očisti dovolj. 

Za zaustavitev napredovanja parodontalne bolezni je bistvena motivacija in želja posameznika. Brez osebnega truda rezultati ne bodo dosegljivi, kljub vsem zobozdravniškim posegom ali operacijam. Če se uspe zmanjšati še preostale dejavnike tveganja, kot sta kajenje in stres, je cilj še bližje. 

 

Ko obvladamo dobro ustno higieno smo en korak bližje zdravim dlesnim. Naslednji korak je obisk zobozdravnika, čiščenje zobnih oblog in nato redni kontrolni pregledi.

Zobozdravnik na prvem pregledu običajno izmeri žepke in preveri splošno stanje ustne votline ter splošno zdravje. Sledi higienska faza zdravljenja parodontalne bolezni. To pomeni, da se očistijo vse trde (zobni kamen) in mehke obloge. Kadar mehke obloge ne odstranjujemo redno, le te kalcificirajo in se spremenijo v trde obloge ali tako imenovani zobni kamen. Takšne obloge se lahko odstranijo le v ordinacijah z ročnimi (kirete, luščilci) ali strojnimi inštrumenti (zvočni, ultrazvočni čistilci, peskalniki).

Globoki parodontalni žepki lahko po prvotnem čiščenju pri zobozdravniku ali ustnem higieniku ostanejo. Žepi ob zobeh, ki so večji od 5 mm se očistijo pri specialistu parodontologu. Specialist opravi kirurški poseg, tako imenovano reženjsko operacijo dlesni. Z operacijo se odstrani vso vneto tkivo in pripravi žep za lažje čiščenje. Nekatere ambulante se pri zdravljenju parodontalne bolezni poslužujejo tudi laserjev.

 

agresivne oblike parodontalne bolezni

Določeni posamezniki razvijejo bolj agresivno obliko parodontalne bolezni (agresivni parodontitis), ki predstavlja večji izziv za zdravljenje. Ta oblika bolezni se razvije kljub dobri ustni higieni. V teh primerih je preprečevanje te bolezni še dokaj nepoznano. Kljub vsemu pa je preventiva (dobra higiena in redno čiščenje trdih oblog) pomembna, saj pomaga upočasniti napredovanje bolezni.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.