ALI JE MLEČNE ZOBE POTREBNO PLOMBIRATI?

ALI JE MLEČNE ZOBE POTREBNO PLOMBIRATI?

Včasih starši mlečnim zobem ne pripisujejo velikega pomena, ker ne ostanejo v ustni votlini vse življenje. Vendar kljub temu, da mlečni zobje izpadejo, so zelo pomembni, zato plombe niso namenjene samo stalnim zobem.
Ali ste vedeli?
Zdravi mlečni zobje omogočijo otroku zdravo prehranjevanje, prihranijo zobne bolečine, zametki stalnih zob pa se lahko nemoteno razvijajo.

Ali se karies res lahko sam pozdravi?

Včasih se lahko začetni karies popravi sam od sebe, vendar le pod pravimi pogoji. Remineralizacija (nalaganje ionov iz sline in premazov) lahko ustavi in popravi zgodnji skleninski karies na gladkih površinah zob. 

Začetna kariozna lezija v sklenini je vidna kot bel kredast madež, ki se največkrat nahaja ob dlesni, kjer se pogosto zadržujejo zobne obloge.

Takšne zobne površine je učinkovito premazovati s fluoridi, saj ta pospešuje remineralizacijo sklenine. Takšna remineralizirana zgodnja kariozna lezija je potem bolj odporna na karies kot intaktna sklenina.

Da se zob popravi sam od sebe pa je potrebna prilagoditev otrokove prehrane in dobra ustna higiena. Brez spremembe navad, to ne bo mogoče.

Da je otrok dobil karies obstajajo določeni dejavniki, ki jih je potrebno odstraniti, da se prepreči nadaljni razvoj zobne gnilobe.
 
Z otrokom poskušajte spremeniti življenjski stil in živeti bolj zdravo, sicer se bodo začetni kariesi povečali in nastala bo “luknja v zobu”. Takrat bo v vsakem primeru potrebno narediti plombico.

Karies lahko pripelje do ogromno težav, ki pa so preprečljive ob dobri ozaveščenosti staršev. Starši morajo poskrbeti, da otrokom postavijo osnovne temelje za zdrav življenjski slog, kot tudi za dnevno rutino čiščenja zob.

Kakšne so težave globokega kariesa?

Napredovali karies na mlečnih zobeh je dobro čim prej odstraniti in zob sanirati s plombo. To je dobro storiti, še preden se karies razširi v bližino zobnega živca. Pri otrocih pa to poteka zelo hitro, ker je zobni živec velik. 

V primerih, ko zobni živec postane okužen z bakterijami, se lahko razvije njegovo vnetje. Takrat lahko začne zob boleti (lahko pa tudi ne). Zobni živec čez čas počasi “odmre” in nastane tako imenovani “mrtev zob”. 

Nastanejo lahko tudi gnojni abscesi na dlesni in okoli korenine mlečnega zoba. Otrok lahko celo oteče v predelu lic ali dobi vročino in povečane bezgavke. 

Ob plombiranju je vedno potrebno pomisliti, kako velika korist bo od plombiranega zoba in kako velika je kaviteta. Kariozni mlečni kočnik pri šestletniku je problematičen, medtem ko mlečni kariozen sekalec ne toliko, saj bo kmalu izpadel. 

V tem primeru se teži k temu, da se mlečni kočnik popravi pred mlečnim sekalcem, saj bodo kočniki še nekaj časa potrebovali, do njihovega naravnega izpada.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.