ALI JE ELEKTRIČNA ZOBNA ŠČETKA PRIMERNA TUDI ZA OTROKE?

ALI JE ELEKTRIČNA ZOBNA ŠČETKA PRIMERNA TUDI ZA OTROKE?

Električne zobne ščetke so priročne tudi za otroke, ne le za odrasle. Z njimi lahko otrok bolje očisti svoje zobe kot z navadno zobno ščetko predvsem zaradi tega, ker že sama ščetka opravi polovico dela. Otroku ni potrebno izvajati krožnih gibov tako kot pri navadni ščetki.
Ali ste vedeli?
Na trgu obstajajo električne zobne ščetke namenjene otrokom različnih starosti.

Kdaj lahko otrok prične z uporabo električne ščetke?

Uporaba električnih zobnih ščetk se ne priporoča pred 3. letom starosti

Proizvajalci izdelujejo otroške električne ščetke glede na starost otroka, kar je označeno tudi na samem izdelku. To zagotovi optimalno higieno otroških zobkov. Z rastjo otroka, se seveda veča tudi ustna votlina in zaradi tega se uporablja vedno večje glave zobnih ščetk. Pomembno je, da kupite ščetko s primerno velikostjo glave glede na otrokovo starost. Ščetine na glavi električnih ščetk so posebej mehke. 

Prav tako imajo otroške električne ščetke prilagojena držala, da jih otrok lažje drži.

Ne glede na to, ali vaš otrok uporablja navadno ali električno zobno ščetko, je potrebno, da ga nadzorujete pri ščetkanju vse do dopolnjenega sedmega leta starosti.

Eno držalo in različne glave ščetk?

Če že imate električno zobno ščetko, ki jo sami uporabljate, ni potrebno kupovati popolnoma nove električne ščetke še za otroka. Otroci lahko uporabljajo nastavke, ki so namenjeni prav njim, medtem ko lahko držalo uporabljajo različni člani družine. Menjajo se torej le glave, ki so namenjene ščetkanju zob. Po želji pa lahko seveda tudi kupite otroško električno zobno ščetko v celoti.

Boljše pa je, da kupite otroško električno ščetko, ki se polni preko polnilcev, kot pa tiste, ki se polnijo preko baterij, saj le te pogosto izgubljajo učinkovitost čiščenja zob vzporedno s praznjenjem baterij.

Z električnimi zobnimi ščetkami lahko dodatno zmanjšamo tveganje za pojav zobne gnilobe in vnetja dlesni.

Kako privaditi otroka na električno zobno ščetko?

Otrok bo pri prvi uporabi električne zobne ščetke presenečen, saj ne bo navajen vibracij in zvokov. Navaditi ga poskušajte tako, da glavo ščetke prislonite na otrokovo dlan. Če se otrok ne prestraši, naj ščetko prime v svoje roke in sčasoma prestavite ščetko na njegove zobke. Poskušajte naučiti otroka, kako naj drži ščetko v rokah. 

Lahko mu tudi pokažete, kako vi s svojo električno ščetko ščetkate zobe. Pokažite mu, da je je uporaba električne ščetke priviligiran in odrasel način ščetkanja zob. Naučite ga tudi, da je potrebno ščetko nežno prisloniti na zobe in da pritiskanje ni potrebno.

Ščetke so barvite in poslikane z različnimi junaki, z namenom, da vzbudijo zanimanje za redno ustno higieno tudi pri najmlajših.

Kaj so prednosti otroških električnih zobnih ščetk?

Lažje čiščenje. Električne zobne ščetke pomagajo otrokom, da dobro očistijo tudi mesta, ki so sicer težko dostopna, kot na primer zadnji kočniki in predeli zob ob dlesni. 

Zabava. Otroci raje ščetkajo z elektičnimi ščetkami kot navadnimi, saj se celoten proces nekoliko bolj zabaven in drugačen. Hkrati zabavajo in učijo otroke izvajanja redne in temeljite ustne higiene. 

Temeljitejše ščetkanje. Otroci, ki uporabljajo električne zobne ščetke naj bi ščetkali 90% dlje časa kot otroci, ki uporabljajo navadne zobne ščetke. Glasovni pisk na ščetki samodejno opozori otroka, kako dolgo mora ščetkati posamezen kvadrant čeljusti, kar mu razvije občutek za pravilen čas ščetkanja. Barvni svetlobni učinki na ščetki so zabaven dodatek, ki opozori otroka, da je potrebno ščetkati dve minuti. Prav tako so lahko prisotni glasovni učinki, ki otroka motivirajo in zabavajo. Vsi omenjeni dodatki učijo otroka, kako dolgo in s kakšnim pritiskom mora ščetkati, da bo imel zdrave zobe in dlesni.

 

Kljub temu pa zobna ščetka ne sme biti za njih igrača, ampak le pripomoček po katerem lahko posegajo dvakrat na dan.

Katero otroško električno zobno ščetko kupiti?

Kupite tisto električno ščetko, ki bo vašemu otroku najbolje odgovarjala. Otroške ščetke se razlikujejo med seboj glede izgleda in načina, ki bo pritegnil vašega otroka. 

Pri otrocih je motivacija velikega pomena. Vzbuditi jim je potrebno zanimanje za izvajanje ustne higiene in jo narediti zabavno. Morda jim zanimanje vzbudi držalo, ki igra ali pa najljubši junak iz risank, ki je naslikan na sami ščetki. Edino tako, bodo vsaki dan radi posegali po novi električni zobni ščetki in temeljito opravili pomembno dnevno rutino. 

Oral B in Philips, imata veliko izbiro otroških električnih zobnih ščetk.

Kakšne strahove imajo starši pri nakupu električnih zobnih ščetk?

Izpadanje majavih mlečnih zob

Večina otrok prične izgubljati mlečne zobke med petim in sedmim letom starosti. Ker lahko proces izpadanja mlečnih zob traja tudi do tri leta, nima smisla, da se izogibamo električnim zobnim ščetkam iz tega razloga. Nežno ščetkanje nemajavih kot tudi majavih zob ni škodljivo in deloma pospeši naraven izpad zob. Seveda pa električne zobne ščetke niso namenjene temu. Ko nastopi čas, da zobki izpadejo, se bo to zgodilo z ali brez električne ščetke.

Zadušitev

Nevarnost zadušitve je enaka tako pri navadnih kot električnih zobnih ščetkah. Iz tega razloga se priporoča nadzorovanje otroka med ščetkanjem do sedmega leta. Glave električnih zobnih ščetk menjajte na tri mesece. Ščetine imajo tudi barvne indikatorje, ki povedo, kdaj je obraba ščetin tolikšna, da je potrebna nova glava ščetke. Novo glavo je potrebno kupiti tudi, če se kakšni deli poškodujejo ali razrahljajo. Pretirana obraba glave lahko vodi do zloma delov ščetke in v teh primerih lahko pride do morebitne zadušitve. Prav tako naj otrok med ščetkanjem ščetke ne grize.

Poškodba občutljive otroške ustne sluznice in dlesni

Nekateri starši se izogibajo nakupu otroških električnih zobnih ščetk, ker se bojijo, da obstaja možnost poškodbe dlesni, zobne sklenine in umika dlesni zaradi pregrobih ščetin. 

Električne ščetke vibrirajo, oscilirajo ali se vrtijo in so iz tega razloga zelo učinkovite pri odstranjevanju zobnih oblog. Zato ni potrebe po dodatnem pritiskanju ščetke na dlesen. To pa se pogosto zgodi pri navadnih ščetkah, ker nam dajejo občutek, da niso dovolj efektivne pri čiščenju. 

Pri uporabi Braunovih in Sonicare zobnih ščetkah ni bilo ugotovljenih omenjenih poškodb. Nekatere ščetke imajo vgrajen sensor za pritisk, ki opozori, kadar je pritisk prevelik. Poleg tega so ščetine ščetk dovolj mehke, da se temu lahko izognemo.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.