KAJ LAHKO MOTI DELOVANJE SRČNEGA SPODBUJEVALNIKA?

KAJ LAHKO MOTI DELOVANJE SRČNEGA SPODBUJEVALNIKA?

Če imate vgrajen srčni spodbujevalnik (pacemaker), je dobro, da se pozanimate katere naprave lahko interferirajo z njegovim delovanjem.
Ali ste vedeli?
Nekatere elektronske naprave lahko motijo srčni spodbujevalnik.

Katere naprave lahko škodijo srčnim spodbujevalnikom?

Spodaj je naštetih nekaj naprav, katerim se je dobro izogniti.

PROTIVLOMNI SISTEMI. Čeprav večina sistemov ne bo povzročila klinično pomembnih simptomov pri večini posameznikov, se vseeno priporoča pazljivost. Lahko so tudi skriti in nameščeni pri vhodih različnih poslovnih stavb, zato je dobro, da ne stojite predolgo v bližini takšnih prehodov.

VARNOSTNI KOVINSKI DETEKTORJI. Čeprav večina sistemov ne bo povzročila klinično pomembnih simptomov pri večini posameznikov, se vseeno priporoča pazljivost. Podobno velja za kovinske detektorje, da se ne stoji predolgo v njihovi bližini. Če je potrebno skeniranje z ročnim detektorjem kovin, povejte osebju, da imate vstavljen pacemaker.

MOBILNI TELEFONI. Telefoni z manj kot 3 watti naj ne bi motili pulza generatorja pacemaker-ja, a ker se tehnologija hitro spreminja se vedno znova pojavljajo nove frekvence, ki bi lahko vplivale nanj.

SLUŠALKE ZA MP3 PREDVAJALNIK.  Večina ima vgrajene magnetne dele, ki lahko povzročajo interferenco s pacemaker-jem, če so položene v njegovo bližino, zato jih držite vsaj 3 cm stran od pacemakerja in nikoli naj oseba s slušalkami polaga glave na prsni koš osebe s pacemakerjem, prav tako ne polagajte slušalk v žep na prsih.

MAGNETNA RESONANCA (MRI). Uporablja se v medicini za diagnostiko.

ZDRAVSTVENA OPREMA Z MAGNETI. 

TRANSKUTANA ELEKTRIČNA STIMULACIJA (TENS). Uporablja se za lajšanje bolečine.

Katere naprave nimajo ali imajo minimalni vpliv na srčni spodbujevalnik?

Sem spadajo mnoge potrošniške naprave in elektronika. Le-te niso pokazale, da bi povzročale motnje na pri generiranju pulzov, spremembo v hitrosti pulzov ali prenehanje generiranja pulzov.

Nekatere od teh naprav imajo majhno možnost interferiranja s pacemaker-jem z občasno inhibicijo tvorbe posameznega udarca. Večina lahko uporablja te naprave brez večjih skrbi.

Določena medicinska oprema je lahko škodljiva, zato je vedno potrebno povedati zdravstvenemu delavcu, da imate srčni spodbujevalnik pred uporabo katerihkoli elektronskih naprav. Nekatere izmed njih pa so povsem varne.

Naprave, ki niso škodljive za delovanje pacemaker-ja so naštete spodaj:

 1. BLUETOOTH SLUŠALKE
 2. RADIO
 3. ELEKTRIČNI VRTALNIKI
 4. ELEKTRIČNI BRIVNIKI
 5. GRELNE BLAZINE
 6. DETEKTORJI KOVIN ZA REKREATIVNO UPORABO
 7. MIKROVALOVNE PEČICE
 8. TV ODDAJNIKI IN DALJINSKI UPRAVLJALNIKI
 9. MP3 PREDVAJALNIKI 
 10. RAČUNALNIKI
 11. PISALNI STROJI
 12. KOPIRNI STROJI
 13. NEKATERA ZOBOZDRAVSTVENA OPREMA
 14. RENTGEN
 15. TABLETE, KI SE JIH ZAUŽIJE PRED ENDOSKOPIJO

Kako pa je pri zobozdravniku?

Zobozdravniki pogosto pri svojem delu uporabljajo ultrasonične naprave, kot so ultrasonični čistilci, ki se uporabljajo pri čiščenju zobnega kamna. Te lahko interferirajo s srčnim spodbujevalnikom ali vgrajenim defibrilatorjem. Ultrazvočne naprave lahko ustvarijo elektromagnetno interferenco, ki lahko povzroči slabše delovanje vgrajenih naprav.

Čeprav ni nobenih podatkov v literaturi, da bi se to v praksi že zgodilo, je in vitro študija pokazala, da lahko uporaba takšnih ultrazvočnih naprav spremeni delovanje teh naprav, če so uporabljene 10-15 cm stran od njih.

ČIŠČENJE ZOBNEGA KAMNA

Druge študije predvidevajo, da niso vse vrste vsajenih naprav občutljive na ultrazvok. Potrebna je previdnost in posvet s kardiologom.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Obvestilo o