ALI IMATE OBČUTLJIVE ZOBE?

ALI IMATE OBČUTLJIVE ZOBE?

Preobčutljivost zob se pogosto pokaže ob zaužitju hladne pijače ali hrane, zaradi katere zobje zaskelijo. Intenziteta preobčutljivosti variira od posameznika do posameznika.
Ali ste vedeli?
Preobčutljivost zob je eno zelo pogostih stanj v ustni votlini.

Kaj so preobčutljivi zobje?

Dentinski kanalčki (iz katerih je sestavljena notranja plast zoba) potekajo proti zobnemu živcu. 

Zunanji dražljaji (toplota, mraz, sladkor, kislina, ščetkanje) se preko dentinskih kanalčkov prenašajo proti zobnemu živcu. 

Vso to dogajanje se odrazi kot ostra bolečina v trenutku delujočega dražljaja, ki izgine kmalu po prenehanju dražljaja. 

Edina senzacija, ki jo zobni živec lahko pošlje možganom je bolečina.

preobčutljivi zobje

Zgradba notranje plasti zoba.

Kako se znebiti preobčutljivosti?

Zobne paste proti preobčutljivosti zob pomagajo lajšati simptome, ker vsebujejo sestavine kot so: kalijev nitrat, stroncijev klorid, kalijev klorid, stroncijev acetat. 

Te snovi zmanjšajo preobčutljivost zob, ker vstopijo v dentinske tubule, jih začepijo in blokirajo prevajanje bolečine zaradi zunanjih dejavnikov.

Zobno pasto za preobčutljive zobe je potrebno uporabljati vsaj dva tedna nepretrgoma, saj se omenjene snovi počasi nalagajo v dentinskih tubulih, kar se kaže v zmanjšani oz. odstranjeni občutljivosti zob. 

Dobro je da vsaj pol do ene ure po jedi ne ščetkate zob, saj tako odnašate s ščetko razmehčane minerale sklenine, kar lahko na dolgi rok prispeva k nastanku preobčutljivosti. Po jedi je priporočljivo, da le sperete usta z vodo. To se zgodi zato, ker pH po obroku v ustih pade in so zobje načeti zaradi povečane kislosti v ustih, ker pa so zobje sestavljeni iz mineralov, ki se topijo v kislem okolju, je takoj po obroku ščetkanje zanje škodljivo.

Zobne paste proti preobčutljivosti zob lahko pomagajo lajšati simptome, če jih pravilno uporabljate.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.