ALI IMATE OBČUTLJIVE ZOBE?

ALI IMATE OBČUTLJIVE ZOBE?

Preobčutljivost zob, dentinska preobčutljivost ali preprosto občutljivost zob se imenuje stanje, ko hladni, vroči, sladki ali kisli dražljaji v ustih, ščetkanje zob ali celo dihanje hladnega zraka povzročajo močno skelečo bolečino.
Ali ste vedeli?
Preobčutljivost zob je pogostejša med parodontalnimi bolniki, saj jih kar med 60 do 98 % poroča o skelenju zob. Pojav je pogost tudi med splošno populacijo, vendar kljub temu v manjšem odstotku, okoli 57% jih poroča o tej težavi.

Kaj Je preobčutljivOST zob?

Bolečine zaradi občutljivih zob so postale ena najpogostejših težav z zobmi, saj ljudje s pomočjo vedno boljše preventive in osveščenosti ohranjajo lastne zobe vedno dlje. Dlesni se s starostjo vedno bolj umikajo, s tem pa se izpostavi del zoba pod dlesnijo (t.j. zobni cement, ki pa je veliko mehkejši od sklenine zoba in lahko zato hitreje izginja).

Dentin vsebuje mrežo mikrotubulov ali dentinskih kanalčkov, ki potekajo po celotni širini dentina, od pulpe v središču zoba do zunanjega roba pod sklenino. Če del zoba izgubi zaščitno plast sklenine ali cementa, postane dentin izpostavljen zunanjemu ustnemu okolju.

Celice zobnega živca, ki se raztezajo znotraj dentinskih kanalčkov, lahko razdražimo s toploto, mrazom, dotikom (npr. ščetkanjem), sladkimi ali kislimi živili. 

Domneva se, da ta zunanja stimulacija povzroča gibanje tekočin znotraj dentinskih kanalčkov in to pripelje do vzdraženja živca. Senzacija, ki jo zobni živec pošlje možganom, je torej bolečina. Intenziteta bolečine oz. preobčutljiovsti zob variira od posameznika do posameznika. Vso to dogajanje se odrazi kot ostra bolečina v trenutku delujočega dražljaja, ki pa izgine kmalu po prenehanju dražljaja. 

Bolečina zaradi občutljivosti zob lahko negativno vpliva na kakovost življenja. Spremenijo se lahko prehranjevalne navade in pogosto se prekine pitje hladnih osvežilnih pijač, vroče kave ali uživanje sladkega sladoleda. 

preobčutljivi zobje

Zgradba notranje plasti zoba.

Kaj povzroča preobčutljivost zob?

Najpogostejši vzroki preobčutljivosti zob so:

 • Odkrita korenina zaradi umikajočih dlesni ali parodontalne bolezni.
 • Izpostavljen dentin zaradi grobega ščetkanja s trdo zobno ščetko ali zaradi nepravilnega načina ščetkanja.
 • Obrabljena sklenina zaradi škrtanja z zobmi.
 • Erozija sklenine, ki jo povzročajo kisline.
 • Nekateri zobozdravstveni posegi, kot so čiščenje zobnega kamna, luščenje in glajenje korenin pri parodontalnih pacientih, po restavriranju zob, po beljenju zob. Te težave z občutljivostjo zob so začasne in običajno izginejo v 4 do 6 tednih.

Kako preprečiti nastanek preobčutljivosti zob?

 1. Vzdržujte dobro ustno higieno in skrbite za zdrave dlesni, da preprečite njihov umik.
 2. Uporabljajte mehko zobno ščetko.
 3. Krtačite pravilno brez pretirane sile. Vodoravni premiki zobne ščetke (ščetkanje z žagajočimi gibi) lahko povzročijo obrabo sklenine ali cementa ob dlesni.
 4. Izogibajte se kisli hrani in pijači, da preprečite erozijo zob.
 5. Uporabljajte zobno pasto z nizko abrazivnostjo.
 6. Dobro je, da vsaj pol do ene ure po jedi, ne ščetkate zob, saj tako s ščetko odnašate razmehčane minerale sklenine, kar lahko na dolgi rok prispeva k nastanku preobčutljivosti zaradi stanjšane sklenine. Po jedi je priporočljivo, da le sperete usta z vodo. To se zgodi zato, ker pH po obroku v ustih pade in so zobje načeti zaradi povečane kislosti v ustih, ker pa so zobje sestavljeni iz mineralov, ki se topijo v kislem okolju, je takoj po obroku ščetkanje zanje škodljivo.

ZDRAVLJENJE preobčutljivosti zob?

1. Zobne paste proti preobčutljivosti zob pomagajo lajšati simptome, ker vsebujejo sestavine kot so: 

 • kalijev nitrat,
 • stroncijev klorid,
 • kalijev klorid,
 • stroncijev acetat. 

Te snovi zmanjšajo preobčutljivost zob, ker vstopijo v dentinske tubule, jih začepijo in blokirajo prevajanje bolečine zaradi zunanjih dejavnikov. 

Stroncijev klorid deluje tako, da blokira dentinske mikrotubule, ki omogočajo, da občutki mraza in toplote dosežejo zobni živec in povzročajo bolečino. Kalijev citrat in kalijev nitrat delujeta drugače, tako da blokirata mehanizem prenosa bolečine med živčnimi celicami.

Zobno pasto za preobčutljive zobe je potrebno uporabljati vsaj 2 tedna nepretrgoma, saj se omenjene snovi počasi nalagajo v dentinskih tubulih, kar se kaže v zmanjšani oz. odstranjeni občutljivosti zob. 

 

2. Zobozdravnik vam lahko svetuje fluoridne gele ali zobne paste z visoko vsebnostjo fluorida, ki delujejo tako, da povečajo remineralizacijo sklenine in “zaprejo” dentinske mikrotubule.

3. V težjih primerih občutljivosti zob lahko zobozdravnik nanese fluoridne lake na občutljive zobe.

4. Zobozdravnik lahko izdela tudi plombe na obrabljenih zobeh, ki so zato tudi občutljivi. To zatesni pore dentina. 

5. Če se nobeno od zgornjih rešitev ne izkaže za uspešno, je zadnja rešitev lahko tudi zobna krona, ki prekrije celoten zob. Zobna krona bo morda potrebna, če ima zob prisotno veliko izgubo sklenine in zaradi katere je bil izpostavljen dentin, kar je pripeljalo do hujše preobčutljivosti zoba.

 

 

Zobne paste proti preobčutljivosti zob, ki vsebujejo stroncij ali kalij, lahko pomagajo lajšati simptome, če jih pravilno uporabljate.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.