ALI ELEKTRIČNA ZOBNA ŠČETKA POŠKODUJE DLESEN?

ALI ELEKTRIČNA ZOBNA ŠČETKA POŠKODUJE DLESEN?

Ali lahko z električno ščetko poškodujemo dlesni?

Potrebno je uporabljati kvalitetno električno ščetko. Poleg tega je tudi dobro, da nas ustrezen strokovnjak o tem tudi poduči in prikaže, kako se takšen pripomoček v ustni votlini sploh uporablja ter ali je sploh primeren. 

Oralno higienske pripomočke je potrebno izbirati glede na posameznika. Ravno to je razlog, da se o tem posvetujete s svojim zobozdravnikom ali ustnim higienikom. 

Več škode pustijo na dlesnih ščetke, ki se le vrtijo in imajo trde ščetine. Takšne ščetke niso primerne za ljudi s tanko in občutljivo dlesnijo ali tiste, ki že imajo v ustni votlini prisotne umike dlesni na določenih zobeh.

nekvalitetne električne zobne ščetke (sploh v kombinaciji z njihovo nepravilno uporabo ter nepravilno tehniko ščetkanja) lahko poškodujejo dlesni.

Kaj pa pomeni, če dlesni krvavijo ob ščetkanju z električno zobno ščetko?

Krvaveče dlesni ob ščetkanju zob so načeloma znak vnetja dlesni in ne poškodbe le teh z zobno ščetko. Dlesen ne sme krvaveti, ko se je dotaknemo, ko pritisnemo nanjo ali ko nitkamo. 

Krvaveče dlesni pomenijo, da moramo še bolj poudariti z ustno higieno na teh mestih, ne pa prekiniti z njo, kot si marsikdo stanje razlaga.

Kakšna naj bo električna zobna ščetka, da ne bo povzročala poškodb na dlesnih?

Električna zobna ščetka, ki jo uporabljate, naj ima zaobljene ščetine, ki so mehke in goste. Ker se električne ščetke vrtijo in/ali vibrirajo lahko povzročijo travmo na mehkih tkivih, predvsem, če so ščetine pregrobe in če preveč pritiskamo. Pomemben faktor je tudi biotip dlesni, ki ga imamo, zato se je dobro pred uporabo posvetovati s strokovnjakom. 

Tisti s tankim biotipom dlesni lahko hitreje utrpijo negativne učinke električnih zobnih ščetk.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.