12 VZROKOV ZA NASTANEK AFT

12 VZROKOV ZA NASTANEK AFT

Afte so pogoste in boleče razjede. So dvakrat pogostejše pri ženskah kot pri moških. Afte se lahko pojavijo že v zgodnjem otroštvu ali v adolescenci. Prvič se pojavijo od starosti 10 do 40 let pri približno 25% populacije. Pojavijo se lahko kadarkoli in se lahko tudi ponavljajo.
Ali ste vedeli?
Afte (aftozni stomatitis) so eno najpogostejših obolenj ustne sluznice.

OPIS

Kaj so afte?

Afte so površinske okrogle ali ovalne rane na ustni sluznici. Gre za zelo boleče plitve razjede obdane z rdečim robom in pokrite z sivo-rumeno oblogo odmrlega tkiva.

Navadno niso nevarne, moramo pa jih ločiti od herpetičnih razjed, okužb z glivicami in razjed, ki se pojavljajo v sklopu nekaterih sistemskih bolezni, saj se zdravljenja razlikujejo.

Pojavljajo se lahko v večjem številu ali posamezno. Afte so lahko velike od 1-2 mm ter vse do 1 cm. 

Majhna afta (afta minor) je manjša od 1 centimetra in traja od 5 do 8 dni, zaceli pa se brez brazgotin. Ponavlja se lahko v 1 do 5 mesečnih intervalih. Ponavadi jih je več skupaj.

Velika afta (afta major) je večja od 1 centimetra, celjenje je daljše, lahko tudi do 6 tednov. Zelo globoke razjede lahko pustijo brazgotino. Pogosto je prisotna le ena sama. 

Ali iščete zobozdravnika?
Izpolnite vprašalnik na spodnji povezavi in poslali vam bomo naslov zobne ambulante, ki vam bo pomagala rešiti težave z vašimi zobmi.
Več

Afte se pojavljajo na notranji strani lic in ustnic, ustnem dnu, mehkem nebu in jeziku.

SIMPTOMI

Kakšni so znaki in simptomi aft?

Nastanek afte napoveduje ostro omejena bolečina kak dan ali dva pred njihovim nastankom.

Sprva se torej nastanek afte čuti kot rahlo srbenje ali rahel pekoč občutek, ki mu sledi pojav rdeče pike ali bunčice, ki se kmalu razvije v bolečo razjedo. 

Najdemo jih lahko kjerkoli na ustni sluznici kot tudi na dlesni, jeziku in žrelu. Ne pojavljajo se na koži, na primer na ustnicah, ampak le v ustih. 

Bolečina lahko vztraja sedem do štirinajst dni. Bolečina se včasih celo veča proti koncu celjenja. Kisle pijače ali hrana (Coca Cola, pomarančni sok,…) jo lahko povečajo. Tik preden se razjeda zaceli, dobi sivkasto membrano na površju. 

Občasno se lahko pojavijo še vročina, otekle bezgavke in slabo počutje. Ponavljajo se lahko leta.

Afte se lahko ponavljajo tekom več let. Sledi lahko obdobje mirovanja, nato pa se zopet pojavijo.

VZROKI

12 vzrokov za nastanek aft

Kaj točno povzroča afte je še danes nejasno, znano pa je dejstvo, da niso virusnega ali bakterijskega nastanka, zato tudi niso nalezljive. Afta nastane, kadar lastni imunski sistem napade sluznico. 

1. Družinska nagnjenost. 

Kako nagnjen je posameznik k nastanku aft je odvisno tudi od dednosti. Če imajo starši pogosto afte, je večja verjetnost, da jih bo imel njihov otrok tudi (cca. 90 % verjetnost).

2. Pomanjkanje vitaminov in mineralov. 

Pomanjkanje železa, vitamina B12, folne kisline ali cinka lahko prispevajo k nastanku aft.

3. Virusna ali bakterijska infekcija.

Afte so lahko pridružene pri okužbi z npr. streptokoki, herpes virusom, varičeli zoster virusu, adenovirusu, citomegalovirusu, itd.

4. Bolezni prebavil.

5. Poškodba sluznice. 

Nastanejo lahko tudi po manjših poškodbah sluznice, npr. pri ugrizih lic, ustnic, med ščetkanjem z grobimi ščetkami ali uživanjem trše hrane, npr. toasta ali čipsa. Vzrok so lahko tudi polomljeni zobje, ali draženje sluznice pri zobnih protezah.

6. Endokrine motnje.

7. Alergije.

Afte lahko nastanejo pri alergiji na določeno hrano (npr. pri alergiji na oreščke, citruse, jagode, paradižnik, kavo, mlečne izdelke, čokolado, aditive, barvila v živilih, gluten, čaj, colo, jajčevec, ananas, cimetovo olje in aromo). 

Lahko se pojavijo tudi pri alergiji na amalgamske (črne) plombe

Škodljiv je lahko tudi natrijev lauril sulfat v zobnih pastah. To je penilec in surfaktant, ki poškoduje ustno sluznico in jo draži. 

Omenjene snovi so lahko dražljaj, ki sproži imunsko mediirano citotoksično destrukcijo sluznice in s tem nastanek aft. Telo torej uničuje lastno ustno sluznico. Našteti alergeni so lahko pri nekaterih ljudeh sprožitveni dejavnik nastanka aft.

8. Imunsko oslabljene osebe. 

Afte se pogosteje pojavljajo pri osebah z AIDS-om ali tistih z nevtropenijo.

9. Nekatera zdravila. 

Nekatera zdravila lahko sprožijo nastanek aft, npr. ibuprofen, beta blokatorji, itd.

10. Obdobje pred menstrualnim ciklusom. 

Hormonske spremembe naj bi povečale verjetnost nastanka aft.

11. Stres in zmanjšana imunska odpornost. 

Stres je pomemben dejavnik, ki lahko oslabi imunski sistem in ga naredi bolj dovzetnega za pojav aft. Afte se rade pojavijo med stresnim obdobjem, npr. pred izpiti, itd.

12. Kajenje. 

Kadilci imajo ustno sluznico nekoliko debelejšo, ob prenehanju kajenja pa se ta stanjša, kar je lahko vzrok pojava aft. Seveda pa ima kajenje mnogo drugih slabih učinkov na zdravje, zato to ni edini razlog, da ne prenehamo s kajenjem.

Vzroki nastanka aft so številni, čeprav še vedno ni popolnoma jasno, kaj natanko jih povzroča. Dejavniki tveganja za nastanek aft so različni pri posameznikih. Aft ne dobijo vsi.

DIAGNOSTIKA

Kako diagnosticiramo afte?

Diagnozo aft se lahko postavi kar po klinični sliki, saj so razjede dokaj tipične. Le v redkih primerih bo zdravnik zahteval biopsijo lezije in to ponavadi v primerih, kadar afte persistirajo dlje kot 3-4 tedne. Krvnih testov za dignozo aft ni. 

Večinoma se lahko afte diagnosticira in odpravi kar doma. Če ste že preboleli kakšno afto, pri naslednji že veste, za kaj gre. V primeru, da razjeda ne izgine v dveh tednih ali se ponavljajo večkrat kot dva do trikrat na leto je dobro obiskati zdravnika.

Afte niso nevarne in po nekaj dnevih minejo same od sebe.

ZDRAVLJENJE

Kako zdravimo afte?

  • Afte praviloma izginejo samodejno brez posebnega zdravljenja v 1 do 4 tednih. 

Ker se pravega vzroka zanje ne pozna, je tudi zdravljenje težko. Posebnih zdravil za afte ni, lahko pa pomagajo nekateri pripravki pri lajšanju težav. Nobeno od teh zdravil ne spremeni bolezenskega poteka aft.

Pri aftah gre torej po večini za simptomatsko zdravljenje. Za zmanjšanje ponovitev, zmanjšanje bolečine in hitrejše zdravljenje aft lahko uporabljamo določene izdelke kupljene v lekarnah brez ali z receptom.

1. Sredstva za odpravo bolečine

  • Mazila z lokalnim anestetikom (benzokain). Lokalni anestetiki ublažijo bolečino predvsem v akutni fazi, ne skrajšajo pa časa celjenja. Sluznica postane omrtvičena. Pazljiva uporaba je potrebna pri otrocih, saj izguba občutka lahko povzroči, da se jim hrana ali pijača zaletita, lahko pride tudi do vdiha tujkov ali zadušitve. Lokalni anestetik se pogosto nahaja v mazilih, ki jih predpiše (zobo)zdravnik na recept.
2. Sredstva, ki razkužujejo in delujejo protivnetno

  • Ustne vode z antiseptičnimi učinkovinami (klorheksidin, jod, propolis, vodikov peroksid). (Betadine, Propolis na brezalkoholni osnovi, Oroxid Sensitiv, Dologel). Uporabljamo jih za zmanjšanje števila bakterij ustne sluznice. Cilj zdravljenja je tudi preprečevanje sekundarne infekcije, kar omogoči izpiranje z antiseptiki (npr. raztopino klorheksidina ali betadina). Ustne vode s klorheksidinom se običajno uporabljajo dvakrat dnevno z žvrkljanjem po dve minuti in se priporočajo takrat, kadar je zaradi ran v ustni votlini ščetkanje oteženo. S tem se prepreči prevelika akumulacija zobnih oblog.
  • Tekoči zaščitni karboksimetilcelulozni geli (Urgo, Oraflogo, Miradont, Gengigel). Zaščitni geli naredijo na sluznici biofilm in zmanjšajo draženje razjede ter tako omogočijo hitrejše celjenje. 
  • Pršila (Oraflogo, Gengigel, Oroxid Forte).
  • Mazila s kortikosteroidi (hidrokortizon). Ta zdravila se izdajajajo le na recept. Delujejo protivnetno in pomagajo pri celjenju.

Pri močnejših vnetjih je primerna dodatna uporaba kortikosteroidnih pripravkov. Uporaba teh učinkovin pa je omejena na predpis zdravnika oz. zobozdravnika. Ustno votlino lahko izpiramo tudi z izvlečki zdravilnih rastlin.

Če navedeni pripravki ne pomagajo in gre za okužbo se lahko zdravnik odloči tudi za antibiotično zdravljenje.

 

Kdaj do zdravnika?

1. Če se posamezne afte zlijejo v večjo razjedo.

2. Če se afte pojavljajo pogosto.

3. Če po 14 dneh ni opaznega izboljšanja.

4. Če je razjed veliko in so dolgotrajne.

5. Če se hkrati pokažejo sistemski znaki (zvišana telesna temperatura, prizadetost drugih organov).

V teh primerih je potrebno opraviti preiskave, ki izključijo prikrite bolezni, kot so Crohnova bolezen, Behçetov sindrom ali celiakija.

Ne zanemarjajte razjed, ki se ne zacelijo več tednov, saj lahko le te nakazujejo tudi razvoj raka ustne votline!

V primeru hujšega poteka bolezni se pacienta napoti na zdravljenje.

ZAPLETI

Kakšni so lahko zapleti aft?

Zapleti aft so netipični in redki. V najslabšem primeru se lahko razvije sekundarna bakterijska ali glivična infekcija. 

Največja težava aft je bolečina.

PREVENTIVA

Ali se lahko aft ubranimo?

Pravega odgovora na to, ali lahko afte kako preprečimo, ni. Obstaja le nekaj načinov, da lahko preprečimo poslabšanje simptomov že obstoječih aft. 

1. HRANA. Poskušajte se izogibati hrani, ki je pekoča, kisla, vroča ali groba, saj se lahko zapiči v sluznico (npr. čips) oz. jo dodatno poškoduje na mestu afte. To se lahko odrazi z močno bolečino. Izogibati se je potrebno tudi kavi, začimbam, citrusom ali ostali hrani, ki draži ustno sluznico. 

2. STRES. Poskušajmo zmanjšati stres in spati vsaj osem ur. 

3. VITAMINI IN MINERALI. Dodatki vitamina C in B kompleksa (enkrat dnevno), folne kisline, železa in cinka tudi lahko pomagajo.

4. LAKTOBACILI. Kapsula z Lactobacillus acidophilus trikrat na dan lahko pomaga pri krepitvi imunskega sistema.

5. ALOE VERA. Ena do tri žličke aloe vera soka, ki se požvrklja in spije trikrat dnevno, pomaga imunskemu sistemu.

6. KAMILICE. Močan kamilični čaj naj se požvrklja tri do štirikrat na dan.

7. AMERIŠKI SLAMNIK. Ameriški slamnik (Echinacea purpurea, E. angustifolia, E. pallida) prav tako pomaga krepiti imunski sistem.

8. USTNA HIGIENA. Dobra ustna higiena je pomembna. Pri tem je dobro uporabljati zobne paste brez SLS (natrijevega lauril sulfata, t.i. penilca) vsaj nekaj mesecev, da se lahko oceni, ali je  morda le-ta vzrok nastalim aftam.

 

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.