7 ETERIČNIH OLJ, KI BLAŽIJO SIMPTOME HERPESA

7 ETERIČNIH OLJ, KI BLAŽIJO SIMPTOME HERPESA

Kaj je herpes?

Herpes je virusno obolenje. Herpetične lezije se lahko zdravijo z antivirusnimi zdravili, ki skrajšajo potek simptomov. 

Obstaja tudi nekaj naravnih pripravkov, ki blažijo simptomatiko ob izbruhu herpesa. Določene snovi v specifičnih oljih naj bi torej pomagale blažiti razdraženo kožo prizadetih ustnic. 

Naravna olja povzročajo manj stranskih učinkov kot antivirusna zdravila. Potrebno pa se je zavedati, da olja ne zdravijo, ampak le blažijo simptome.

Kako se eterična olja uporablja?

Posebno pozornost je potrebno nameniti pravilni uporabi eteričnih olj. Potrebno je biti pozoren v kakšni količini in kolikokrat se eterična olja uporablja. Pretirana uporaba se odsvetuje. Lahko so tudi škodljiva, če se jih uporablja oralno. 

Olje se le topikalno nanese na prizadeti del kože. Pred tem jih je potrebno mešati z mandljevim oljem ali kokosovim oljem, ki predstavlja osnovno oz. nosilno olje. Redčenje eteričnega olja v osnovnem olju je potrebno in koristno, saj zagotovi boljšo absorpcijo učinkovin in manj draženja kože.

Kot osnovna olja se lahko uporabljajo kokosovo, mandljevo in olivno olje. 

Razmerje mešanja eteričnega in osnovnega olja: Zmešajte 2-5 kapljic eteričnega olja v 30 ml osnovnega olja. 

Eterična olja, ki se lahko kupijo na tržišču je potrebno skrbno oceniti, saj niso vsa olja enako kvalitetna. Nekatera imajo primešane še dodatne snovi.

Kakšni so lahko stranski učinki eteričnih olj?

Pri uporabi eteričnih olj je možen nastanek alergične reakcije, ki se kaže kot izpuščaji, pordelost in srbenje na mestu nanosa. V tem primeru takoj prenehajte z uporabo olja.

Pri prvi uporabi eteričnega olja, je potrebno uporabiti manjšo koncentracijo, da preverite ali olje odgovarja vaši koži. To pomeni, da dodate manjšo količino eteričnega olja v osnovno olje. 

Če oseba olje dobro prenaša, se lahko naslednjič uporabi nekoliko močnejšo koncentracijo. V primeru, da koža slabo reagira na nanos specifičnega olja, je potrebno z njegovo uporabo prekiniti. 

Nekatera eterična olja so znani alergeni, zato je potrebna pazljivost ob njihovi uporabi.

7 eteričnih olj, ki olajšajo simptome herpesa

1. Eterično olje poprove mete. Olje poprove mete naj bi celo pomagalo zmanjšati aktivnost herpes virusa tipa 1 in 2. Pomagalo naj bi pri zdravljenju ponavljajočih herpetičnih lezij. Zmešajte 2 kapljici metinega olja z mandljevim oljem in nanesite na lezijo.

2. Klinčkovo olje. Klinčkovo olje ima protibakterijske lastnosti kot tudi protivirusne. Pomaga blažiti bolečino povezano s herpetičnimi lezijami. Če se ga nanaša direktno na kožo jo lahko draži, zato ga je vedno potrebno mešati z nosilnim oljem, npr. kokosovim oljem.

3. Evkaliptusovo olje. Pomaga pri zdravljenju herpesa ustnic, zaradi svojih protivnetnih učinkovin. Z zmanjševanjem vnetja naj bi prispeval k hitrejšemu celjenju. Evkaliptusovo olje je nekoliko bolj močno in znan alergen, zato lahko draži kožo. Vedno ga je potrebno mešati s šibkejšim osnovnim oljem. Ob reakciji ga ne uporabljajte.

4. Kamilično olje. Kamilično olje ovira prehod virusa v celice na drug način kot antivirusna zdravila. Vedno ga je potrebno mešati z osnovnim oljem.

5. Olje čajevca. Olje čajevca naj bi pomagalo ustaviti oz. celo uničiti virus herpes simpleksa. Olje je zelo močno, zato ga je potrebno redčiti z nosilnim oljem, da se izognemo draženju kože.

6. Timijanovo olje. Timjanovo olje naj bi pomagalo zdraviti okužbo s herpes simpleks virusom tipa 1. Imelo naj bi antivirusni učinek. Vedno ga je potrebno mešati z nosilnim oljem.

7. Sivkino olje. Že vrsto let se uporablja za zdravljenje razdražene kože. Na sam herpes virus nima učinka, pomaga pa pri manjšanju bolečine in vnetja. Sivkino olje se lahko uporablja tudi brez osnovnega olja, saj je znano po tem, da ne draži kože. Ena do dve kapljici olja se lahko naneseta direktno na lezijo.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.