KATERIH 5 DEJAVNIKOV OHRANJA ZOBE ZDRAVE?

KATERIH 5 DEJAVNIKOV OHRANJA ZOBE ZDRAVE?

1. Pravilna tehnika ščetkanja

Zelo pomembno je, da veste kako se pravilno ščetka. Zobno ščetko držite kot svinčnik in delajte majhne krožne gibe in ne uporabljajte veliko pritiska. Preveliko pritiskanje ne očisti zob bolje in lahko trajno poškoduje dlesni. Dlesni se umaknejo, kar imenujemo recesija dlesni.

PRAVILNA TEHNIKA ŠČETKANJA

Pri čiščenju medzobnih prostorov si lahko pomagate z medzobnimi ščetkami ali zobno nitko.

2. Čistite medzobne prostore

Dobro je, da medzobne prostore očistite enkrat na dan, najbolje pred spanjem. V nasprotnem primeru se med zobmi lahko razvijeta karies in parodontalna bolezen.

3. Redno obiskujte zobozdravnika

Poiščite osebnega zobozdravnika. To je eden od dejavnikov, ki odloča tudi o tem, kako redno boste obiskovali svojega zobozdravnika. Pravočasno odkritje zgodnjih lezij je izjemnega pomena za dolgotrajno zdravje zob.

Redno odstranjevanje trdih in mehkih zobnih oblog pri svojem zobozdravniku ali ustnem higieniku je zelo pomembno, saj se mehke in trde zobne obloge ves čas nabirajo. 

Pri krivih zobeh si lahko pomagate z ortodontijo.

4. Ravni zobje

Zobje, ki so poravnani v zobnem loku omogočajo veliko lažje čiščenje zob in zad zadržujejo manj zobnih oblog in kamna. Okoli takšnih zob imamo lažji dostop z medzobno ščetko, nitko in ščetko, zaradi česar nastaja tudi manj kariesa in vnetij dlesni.

5. Zdrava prehrana

S prehrano lahko bistveno izboljšamo stanje naših zob. Pogosto namakanje zob v sladkanih pijačah ali drugih sladkih in lepljivih prigrizkih na dolgi rok pusti na zobeh posledice. Pojavi se karies, pogosto tudi na mestih, ki jih ne vidite.

Zdrava prehrana je uravnotežena in vsebuje dovolj vitaminov in mineralov ter zelo malo navadnih sladkorjev.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.