10 NASVETOV KAKO RAVNATI PO OPERACIJI DLESNI

10 NASVETOV KAKO RAVNATI PO OPERACIJI DLESNI

Operativni poseg na dlesni in kosti okoli prizadetih zob oz. tako imenovano parodontalno zdravljenje izvajajo po večini specialisti parodontologi.
Ali ste vedeli?
Parodontologija je specialistična veja zobozdravstva.

Kdaj je potrebna operacija dlesni?

Govorimo o posebni veji zobozdravstva, ki se specifično ukvarja z zdravljenjem obzobnih tkiv, to je dlesni in kosti okoli zob.

Če imate diagnosticirano parodontalno bolezen (t.j. če so vaše dlesni vnete, krvaveče, imate “žepke” in vaši zobje vedno bolj izgledajo podaljšani) in ste ali boste prestali takšno operacijo, preberite kaj storiti po posegu za lažje okrevanje.

Kaj je potrebno upoštevati po operaciji dlesni?

1. ZDRAVILA. Periodontalna kirurgija (operacija na dlesnih in kosti okoli zob) je, tako kot drugi oralno-kirurški posegi, povezana z različnimi stopnjami nelagodja. To lahko variira od posega in od posameznika. Prvi odmerek predpisanega analgetika (protibolečinske tablete) pričnemo jemati še preden anestezija (injekcija za omrtvičenje) popusti. Vsa zdravila je treba jemati tako, kot je predpisano s strani zdravstvenega osebja. 

2. PREHRANA. Za večje udobje v času celjenja in za zaščito kirurškega področja se priporoča mehka hrana. Izogibajte se žvečenju na področju operacije. Izogibajte se trde in vlaknaste hrane, saj je lahko neprijetna in lahko odstrani parodontalno oblogo. Pijte veliko tekočin. Pomembno je, da vzdržujete raznovrstno prehrano, ki je polna beljakovin, mineralov in vitaminov, kar koristi post-operativnemu okrevanju.

3. KRVAVITEV. Morda boste opazili rahlo krvavitev iz operiranega mesta. Takšna krvavitev ni nenavadna in
je lahko prisotna še dva do tri dni po posegu zaradi rahljanja šivov ali premikanja tkiva. Če kadarkoli opazite nastanek povečane krvavitve, nemudoma obvestite svojega zobozdravnika.

4. ŠIVI. Šivi držijo tkivo v pravilnem položaju za idealno celjenje. Če so bili šivi narejeni, se boste v večini primerov morali oglasiti v ambulanti, da se jih odstrani, po tem, ko se je rana že zacelila do določene stopnje. Ne drezajte v šiv z jezikom, z zobno ščetko ali na kakršenkoli drug način. Če opazite, da se je šiv razrahljal kmalu po posegu, obvestite ambulanto.

5. OBLOGE, KI POMAGAJO PRI CELJENJU. Parodontalna obloga se pogosto uporablja za pokritje kirurškega mesta za en do dva tedna po operaciji. Obloga je položena okrog zob, da zaščiti kirurško področje. Če se drobni kosi obloge odlepijo in ni znakov neudobja, ni razloga za zaskrbljenost. Če se večji kosi obloge odlomijo ali odpade v celoti v prvih 2-4 dneh, se obrnite na ambulanto.

6. USTNA HIGIENA. Zobe, ki niso bili vključeni v operativni poseg (oz. jih ne obdaja parodontalna obloga) še naprej krtačite. Operativnega mesta se ne dotikajte prvi teden po operaciji. Lahko pa ga nežno spiramo s slano vodo ali z ustno vodo, če vam to predpiše zobozdravnik. Po odstranitvi šivov, običajno po 1 tednu, morate zobe nežno čistiti z mehko zobno ščetko in po navodilih vašega zobozdravnika. Nežen nanos fluoridnega gela z zobno ščetko bo tudi pripomogel h kontroli plaka.

7. FIZIČNA DEJAVNOST. Izogibajte se napornim telesnim aktivnostim v obdobju okrevanja, to je 2 do 3 dni po posegu.

8. OTEKLINA. Rahla oteklina operiranega mesta ni nenavadna in se lahko pojavi po operaciji. Lahko uporabite tudi hladne obkladke za zmanjšanje otekline. 

Led je treba namestiti v plastično vrečko, nato pa zaviti v brisačo, ki se jo drži neposredno nad operiranim mestom. Hladne obkladke izmenjujte na 20 minut prvih 24 ur po operaciji. Prav tako morate v prvih 24 urah po operaciji držati glavo nad nivojem srca. To lahko zahteva uporabo večih vzglavnikov, ki podpirajo glavo in zgornji del telesa med spanjem.

Oteklina po nekaj dneh ponavadi izgine. Uporaba toplih obkladkov bo prav tako pripomogla k odpravi otekline, vendar pa se jih ne sme uporabljati vsaj 1-2 dni po operaciji, ampak šele v naslednjih dneh. V primeru, da imate nenavadno veliko oteklino je treba takoj obvestiti ambulanto.

9. KAJENJE. Dokler šivi niso odstranjeni, ni priporočljivo kaditi. Rezultati celjenja so pri kadilcih znatno slabši kot pri nekadilcih.

10. ALKOHOL. Pitje alkoholnih pijač se ne priporoča v obdobju, ko so šivi še nameščeni. Prav tako je dobro minimizirati vnos alkohola v naslednjih nekaj tednih po odstranitvi šivov zaradi boljšega celjenja rane. Prav tako lahko pride do stranskih učinkov, če se kombinira alkohol z jemanjem analgetikov.

Česa ne smete početi po kirurškem posegu?

V naslednjih nekaj dneh ne pljuvajte, ne kadite, ne spirajte ust močno z ustnimi vodicami, ne pijte s slamico, ne ustvarjajte podtlaka v ustni votlini (kašljanje, pihanje skozi nos, itd.), ne uporabljajte trgovinskih ustnih vod, ne pijte gaziranih pijač in ne uporabljajte ustnih prh.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.