ZOBNA PROTEZA, KI NADOMEŠČA VSE MANJKAJOČE ZOBE

ZOBNA PROTEZA, KI NADOMEŠČA VSE MANJKAJOČE ZOBE

Kaj se zgodi, ko izgubite svoj zadnji stalni zob?

Izguba vseh zob je lahko traumatičen dogodek, kako pa se lahko posameznik sprijazni z novo realnostjo pa je odvisno od njega samega. Nekatere prizadane manj, spet druge močneje, nekateri se na novo totalno protezo zlahka prilagodijo in jo osvojijo ter integrirajo v svoje življenje, spet drugi težje oz. nekateri celo nikoli. 

Najpogosteje je izguba vseh zob povezana z boleznimi zob (zobna gniloba) in boleznimi obzobnih tkiv (parodontalno boleznijo). To se ne zgodi čez noč in je potreben čas, da zobje postanejo oslabljeni do mere, ko zanje ni več rešitve. Glavni razlog, da se omenjene bolezni razvijejo pa so zobne obloge in neuspešnost pri njihovem vsakodnevnem odstranjevanju.

Proteze tako pomagajo ohranjati funkcijo žvečenja, govorjenja in estetiko. Zobne proteze zagotovijo dobro estetiko ne le med govorom in smejanjem, temveč tudi med mirovanjem obrazne mimike. Vse to prispeva k boljši samozavesti, saj obraz takoj deluje bolj pomlajeno.

Ljudje, ki so izgubili zobe in le teh niso nadomeščali s protezami, so se celo naučili grizenja z brezzobimi čeljustnimi grebeni (kjer so nekoč bili zobje). Čeprav to predstavlja neko obliko žvečenja hrane, pa to vsekakor ni rešitev, katere se bi lahko posluževali na dolgi rok. Trda in ostra hrana v teh primerih lahko rani sluznico kar privede do krvavenja ali celo infekcije. Hrana ni kvalitetno zdrobljena, kar obremenjuje želodec in posledično tudi sili k izbiri mehke in tekoče hrane. To pripelje do uživanja nizko kvalitetne in premalo raznovrstne hrane. S protezo pa se lahko uživa več različne hrane kot brez nje.

Kako izgleda izdelava totalne proteze?

Izdelava totalne proteze je nekoliko daljši postopek in je potrebnih do približno 5 obiskov pri zobozdravniku. Vsak obisk je pomemben za izdelavo dobro prilegajoče in estetske proteze. Pri prvem obisku se najprej naredi odtise zgornje in spodnje čeljusti. Pacient gre domov, tehnik pa v laboratoriju izdela mavčne modele po katerih se naredi posebno žlico, ki jo zobozdravnik uporabi pri naslednjem obisku. Kot omenjeno, pri drugem obisku zobozdravnik naredi še bolj natančne odtise čeljusti z prej omenjeno individualno žlico za dobro prileganje proteze. V tretjem obisku se oblikuje vosek, ki določi postavitev zob, izbere se tudi barva zob. Pri četrtem obisku zobozdravnik oceni postavitev zob in griz. V petem, zadnjem obisku, pacient dobi izdelano novo protezo. Število obiskov se seveda prilagodi po potrebi, kar pomeni, da je lahko potrebnih manj ali pa tudi več obiskov kot pa le pet.

Kako skrbeti za novo zobno protezo?

Prvi teden po vstavitvi nove zobne proteze jejte nekoliko mehkejšo hrano, da se tkiva navadijo na protezo. Možno je, da se bo v začetku nabiralo tudi več sline v ustni votlini. Če se pojavijo rane zaradi proteze, spirajte usta dva do tri dni s toplo slano vodo in obiščite zobozdravnika, da vam protezo prilagodi na mestih, kjer vas je ožulila. Dobro je, da obiščete zobozdravnika takrat, ko se še vidijo žulji.

Protezo morate čistiti vsaki dan z mehko zobno ščetko in milnico. Več o negi zobne proteze si lahko preberete tukaj. Če ponoči ne spite s protezo, jo vedno dajte v vodo in je nikoli ne puščajte na suhem, kadar je nimate v ustih.

Z vašo novo protezo morate biti zadovoljni. Če imate kakršnekoli težave, se obrnite na svojega zobozdravnika. Sicer pa je normalno, da imate po vstavitvi nove proteze nekaj težav, saj se boste morali nanjo še nekoliko navaditi. 

print

Komentarji

Bodite prvi, ki komentira!

Obvestilo o
avatar
wpDiscuz