USTNA HIGIENA OD IZRASTI PRVEGA MLEČNEGA ZOBA DALJE

USTNA HIGIENA OD IZRASTI PRVEGA MLEČNEGA ZOBA DALJE

Ali je ustna higiena potrebna pri dojenčkih, ki še nimajo izraslih zob?

Dojenčki, ki še nimajo zob, ne potrebujejo zobne ščetke, dovolj je mehka krpica ali gaza, s katero po hranjenju obrišemo dlesni. Za pravilen razvoj čeljusti in zob je dojenje zelo pomembno, saj dojenje aktivira mišice in jezik. Če je mati prisiljena hraniti otroka s stekleničko naj uporablja majhno, prsni bradavici podobno dudo z majhno odprtino. Tekočino mora biti nesladkana in dude nikoli ne namakamo v sladkor, med ali sok.
 

Ali je potrebno ščetkati že prvi mlečni zob?

Z rednim obiskovanjem zobozdravnika pričnete s prvim izrastom zoba oziroma pri prvem letu starosti ter nadalje v vseh starostnih obdobjih. Od 3-6 meseca starosti otroku zraste prvi mlečni zob. Čim zob izraste, zaščnemo s ščetkanjem. Dobro je, če otroka čim prej navadimo na zobno ščetko. Nanjo nanesemo otroško zobno pasto s fluoridi. Majhni otroci pogosto pogoltnejo nekaj zobne paste, zato jo nanašamo na ščetko v majhni količini, ko pa bo otrok že znal izpljuniti pa lahko nanesemo že večjo količino paste prečno za zobno ščetko oziroma za velikost grahovega zrna.
 

Ali lahko otroke do šestega leta prepustimo samim sebi pri ščetkanju zob?

Otroci stari od 3 do 6 let pridobivajo motorične sposobnosti, zato jih lahko spodbujamo, da si začnejo ščetkati zobe sami, a vedno pod očesom starša, ki spremljajo čas in tehniko. Ščetkamo dvakrat na dan, zjutraj po zajtrku in zvečer pred spanjem. Predvsem zvečer je pomembno, da to naredimo temeljito. Ščetka mora biti primerne velikosti z mehkimi ščetinami in ergonomskim držalom, prilagojenim otroški roki. Priporočena tehnika ščetkanja za otroke je rahlo kroženje, starši pa lahko dokončajo ščetkanje z rdeče-belo tehniko (kroženjem od dlesni proti zobu). Čiščenje zaključimo z gibi naprej-nazaj po griznih ploskvah. Na koncu otrok ostanke paste izpljune, usta pa splakne z majhno količino vode, s čimer v slini ohranimo fluoride, ki ščitijo pred kariesom.

Kako pa po šestem letu?

S šestim letom izpade prvi mlečni zob, ki ga zamenja stalni zob. Stalni zobje ostanejo v ustih vse življenje, zato je njihova higiena izredno pomembna, ki zajema tudi vsakodnevno nitkanje. Nitkati začnemo že pri otrocih, če imajo dva ali več zob postavljenih tako tesno skupaj, da z zobno ščetko ne boste mogli očistiti vseh površin.
 
 

Komentarji

Bodite prvi, ki komentira!

Obvestilo o
avatar
wpDiscuz