TEŽAVE OB IZRAŠČANJU MLEČNIH ZOB

TEŽAVE OB IZRAŠČANJU MLEČNIH ZOB

V Angliji naj bi leta 1839 zaradi izraščanja zob umrlo 5,016 otrok. Ker je večina otrok umrla v letih, ki so sovpadala z izraščanjem zob, so preprosto domnevali, da je bil to glavni razlog smrti.
ZobozdravnikMB
Ali ste vedeli?
Izraščanje zob ni povezano z nobeno ogrožujočo boleznijo.

Izraščanje zob nekoč in danes

Danes vemo, da otroci ne umirajo zaradi izraščanja zob, poleg tega danes tudi vemo, da izraščanje zob ne povzroča vseh simptomov in znakov za katere so včasih verjeli, da so bili del tega težavnega obdobja.

mineralizacija zob

Če se pri otroku pojavijo simptomi, ki so navedeni desno, je potrebno obiskati pediatra in ne kar pripisati vzroka kar izraščanju zob. V ozadju je lahko skrita kakšna resnejša bolezen.

10 znakov, ki jih izraščanje zob NE povzroča

 1. Zaprtje
 2. Driska
 3. Izpuščaji, ki niso na obrazu
 4. Visoka vročina (možen je le majhen dvig telesne temperature)
 5. Slabost
 6. Krči
 7. Paraliza
 8. Bruhanje 
 9. Krup
 10. Herpetični gingivostomatitis
 

9 težav, ki jih izraščanje zob lahko povzroča

 1. napete, srbeče in boleče dlesni,
 2. nemir in razdražljivost,
 3. povečano slinjenje zaradi povišanega protoka sline,
 4. tlačenje v usta vsega, kar mu pride pod roke in grizenje različnih predmetov, saj jim drgnjenje dlesni jim tako olajša bolečino,
 5. pogosto jokanje,
 6. slabše nočno spanje in pogosto zbujanje,
 7. izpuščaji na obrazu, a ne drugod po telesu,
 8. blago povišanje temperature
 9. spremenijo se mu lahko prehranjevalne navade in dobijo željo po dodatnem hranjenju ali pa hranjenje zavračajo (predvsem trdo hrano) zaradi bolečine, ki je z njim povezana

Ob izraščanju mlečnih zob se lahko pojavijo številne nevšečnosti, zato je to obdobje tako za otroke kot starše lahko zelo naporno. Zelo malo je otrok, ki nimajo nobenih težav. Potrebno je razumeti, kaj otrok preživlja v tem obdobju. Vsekakor mu ni prijetno, ko zobki prebijajo dlesen in povzročajo bolečino ter razdražljivost.

Kako dolgo trajajo simptomi izraščanja zobkov?

Graf prikazuje podatke iz raziskave, kjer so zabeležili odstotek staršev, ki so navedli dolžino simptomatskega obdobja ob izraščanju zob pri njihovih otrocih. 

Največ otrok ima simptome, ki trajajo 1-3 dni. Nekateri starši navajajo, da tako obdobje traja cel mesec, nekateri celo dlje. Tako raznovrstni podatki pa se pojavljajo tudi zato, ker starši prepogosto pripisujejo razdražljivost otroka in vročino, nekateri tudi drisko, izraščanju zob, kar pa niso simptomi izraščanja zob. 

Simptomi v povprečju trajajo od 1-7 dni na zob. Včasih izrašča po več zob naenkrat, zato se zdi, da simptomi trajajo zelo dolgo. Zobje izraščajo vseskozi od izrasti prvega do izrati zadnjega zoba, to je okoli 2,5 leta. 

težave pri izraščanju mlečnih zob

Vsak otrok nima vedno prisotnih vseh navedenih simptomov. Najpogosteje posamezni otrok izraža le nekaj naštetih simptomov.

Vročina in izraščanje zobkov

Pri izraščanju zob se telesna temperatura lahko rahlo dvigne do največ 38,9º C, a le en dan pred izrastom zoba in na dan izrasti v ustno votlino. 

Vročina nad 38,9º C ni povezana z izraščanjem zob, ampak s kakšno drugo boleznijo. Pozornost ob pojavu visoke vročine, driske, kašlja, bruhanja in polnega nosa ni odveč, kot tudi ne pregled pri pediatru.

Vročina je opredeljena kot povišana telesna temperatura nad 37.7º C.

Kaj ni priporočljivo in lahko otroku škoduje?

 1. Geli z lokalnim anestetikom. Geli, ki vsebujejo lokalne anestetike, kot je benzokain, omili boleče dlesni med izraščanjem mlečnih zob, vendar niso najbolj priporočljivi. 
 2. Zeliščni pripravki.
 3. Homeopatska zdravila. Ni dobro posegati po nepreverjenih homeopatskih zdravilih. Homeopatske tabletke namenjene lajšanju težav ob izraščanju zob lahko vsebujejo nekatere rastlinske izvlečke (npr. iz volčje češnje, kavovca, čajevca, janeževih semen, nageljnovih žbic, kantaride) in so nepreverjene ter potencialno nevarne.
 4. Namakanje dude v med. Med je za odrasle zdrav, otrokom pa lahko škodi.
 5. Vtiranje alkohola v dlesen. Izogibajte se uporabi alkohola v ustni votlini.

Pomembna je dobra informiranost o pripravkih, ki se jih uporablja in pazljivost pri predoziranju.

Kako lahko lajšamo težave ob izraščanju mlečnih zob?

 1. Grizenje gumijastih igrač (utrjevalcev dlesni). Utrjevalce dlesni je priporočljivo shranjevati v hladilniku (ne v skrinji), saj hladni predmeti bolj pomirijo razdraženo dlesen.
 2. Nežna masaža dlesni s prsti. To je najbolj varen in učinkovit način lajšanja težav poleg utrjevalcev dlesni. Pazite le, da vas otrok ne ugrizne.
 3. Grizenje hladne mokre brisače.
 4. Grizenje suhega sadja. Pazite le, da ob pretiranemu dajanju suhega sadja ne povečamo tveganja za karies.
 5. Hladno korenje in banane iz hladilnika.Vedno pazite, da se otroku ne zaleti, ko mu ponudite hrano.

Komentarji

Bodite prvi, ki komentira!

avatar
  Subscribe  
Obvestilo o