ALI STE ODSTRANILI NEIZRASLI MODROSTNI ZOB?

ALI STE ODSTRANILI NEIZRASLI MODROSTNI ZOB?

Zakaj nekateri modrostni zobje ne izrastejo?

Pri nekaterih posameznikih se zgodi, da modrostni zobje ne izrastejo ali pa izrastejo le delno, kar pomeni, da je v ustni votlini viden le posamezen vršek zoba, ne pa celotna krona. Pogosto je razlog za takšno izraščanje nesorazmerje med velikostjo čeljusti in zobmi. To pomeni, da zobje nimajo dovolj prostora, da bi lahko v celoti izrasli v ustno votlino in se “zagozdijo”. V takšnih primerih je potrebna kirurška intervencija. To se lahko zgodi v zgornji in/ali spdnji čeljusti. Zobozdravnik se odloči za odstranitev takšnih zob, saj prinašajo le težve. Posege opravljajo oralni ali maksilofacialni kirurgi.

Kakšne težave so povezane z neodstranjenimi delno izraslimi modrostniki?

  1. Vnetje dlesni okoli delno izraslega modrostega zoba.
  2. Karies na sosednjem zobu zaradi žepa, ki se ustvari med njima.
  3. Nastanek ciste okoli vrečke, ki obdaja modrostni zob.
  4. Vnetje, ki prispeva k obrazni bolečini in sistemskemu obolenju.
  5. Težave pri protetičnih načrtih.

Kako poteka odstranitev delno izraslega oz. neizraslega modrostnika?

Takšen kirurški poseg se opravlja v lokalni anesteziji, kjer so le lokalno prehodno omrtvi tkiva (pacient je pri zavesti), zaradi česar je poseg brezbolečinski. V izjemnih primerih se poseg opravi pod narkozo oz. splošno anestezijo, ko pacient ni pri zavesti. Dlesen nad neizraslim modrostnikom se prereže in odkrije. S svedrom se odstrani del kostnega pokrova nad zobom, nato pa se zob osvobodi, po potrebi se zob še razpolovi in izvleče z vzvodom ali kleščami. Dlesen se zašije, šive pa se pobere po enem tednu. Pred posegom dobro umijte zobe in ne bodite tešči.

Kakšni so lahko zapleti med in po odstranitvi modrostnika?

Pride lahko do vnetja rane, kar praviloma le podaljša celjenje, ne prispeva pa k drugih posledicam. V primeru, da opažate podaljšano krvavitev po posegu, je le to ponavadi lahko rešiti z enostavnimi posegi. Zgornji modrostni zobje lahko ležijo zelo blizu sinusa in lahko ob njihovi odstranitvi pride do komunikacije s sinusom, ki pa se v večini primerov spontano zapre. Korenine modrostnikov v takšnih primerih ločuje od sinusa le tanka plast kosti in sluznica. Odstranitev spodnjih modrostnih zob je nekoliko bolj težavna, saj le ti ležijo v bližini živca, ki se lahko med posegom poškoduje, česar vedno ni mogoče preprečiti, kar lahko vodi do prehodne zmanjšane občutljivosti spodnjega dela ustnice na prizadeti strani (gibljivost je ohranjena), zelo redko pa so posledice dolgotrajne. Še bolj redko se zgodi, da pride do okvare jezičnega živca, kar vodi do zmanjšanega okušanja in občutljivosti polovice jezika na prizadeti strani.

Kako ravnati po takšnem posegu?

Kako ravnati po odstranitvi neizraslega modrostnega zoba?

Mirovanje

Priporoča se mirovanje prve 3 dni po posegu. Potrebo po bolniškem staležu odreja vaš zdravnik in se lahko razlikuje od posameznika do posameznika, odvisno od težavnosti posega, pridruženih morebitnih zapletov, celjenja, itd.

Hlajenje

Predvsem pomembno prvih 24 ur po posegu. Ne jejte vroče in tople hrane, raje posegajte po mehkejši, mlačni ali hladni pijači in hrani, npr. sladoledu, itd. Jejte bolj na zdravi strani. Pomaga tudi hlajenje operativnega področja s hladnimi obkladki.

Dobra ustna higiena

Potrebno je ščetkanje zob z mehko zobno ščetko in temeljito ter redno odstranjevanje zobnih oblog, saj le to v dobri meri prispeva k hitrejšemu in boljšemu celjenju. Ne drezajte v rano in po šivih.

Ne izpirajte rane

Ne kadite in ne pijte alkohola

Vsaj 3 dni po posegu.

Ne ogrevajte operativnega področja

Ogrevanje lahko poveča oteklino, ki je sicer največja prve tri dni po posegu.

Vzemite analgetike v primeru bolečin

Priporoča se jemanje paracetamola (Lekadol, itd.) ali nesteroidnih antirevmatikov (Nalgesin, Ibuprofen, itd.). Ne jemljite Aspirina.

 

Komentarji

Bodite prvi, ki komentira!

Obvestilo o
avatar
wpDiscuz