ALI VAS PEČEJO USTA?

ALI VAS PEČEJO USTA?

Kaj je sindrom pekočih ust?

Sindrom pekočih ust imenujemo tudi glossalgia, stomatodynia ali stomatopyrosis. Je pekoča bolečina v ustih brez vidnih bolezenskih sprememb na ustni sluznici. Bolnik lahko toži tudi o spremembi okusa, vonja in suhih ustih. Najpogosteje obolevajo ženske med 55 in 60 letom starosti. Pekoča bolečina se pogosto pojavi na konici jezika. Pri bolnikih s protezami pa tudi na trdem nebu, ustnicah ter zobiščnem nastavku. Redko se pojavi na lični sluznici, ustnem dnu ali žrelu.

Zakaj nastane?

Vzroki za nastanek so lokalni, sistemski in psihološki. Istočasno je lahko prisotnih več vzročnih faktorjev. Lokalni vzroki so lahko neustrezna proteza, alergično-toksična reakcija na material v protezi, kandidiaza, lokalno delovanje določenih sestavin hrane (začimbe), kajenja in alkoholnih pijač. Kadar proteza sproži bolečine, se ta pojavi na mestu stika s protezo ter se zmanjša ali izgine, če pacient proteze ne nosi. Sistemski vzroki so lahko klimakterij, diabetes, pomanjkanje vitaminov B kompleksa in mineralov (železo, cink). Psihološki vzroki obsegajo zelo hudo pekočo bolečino v ustih, katere jakost se čez dan ne spreminja. Lahko je povezana z depresijo, anksioznostjo, kancerofobijo ali stresnim dogodkom v življenju.

Kakšno je zdravljenje?

Zobozdravnik se z bolnikom pogovori in naredi natančen pregled ustne votline ter določil ustreznost protetičnih izdelkov. Po potrebi bolnika napoti v specialistično ambulanto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *