LEPLJIVE SLADKARIJE, STRUP ZA ZOBE?

LEPLJIVE SLADKARIJE, STRUP ZA ZOBE?

Ali so lepljive in kisle sladkarije res škodljive?

Vsi vemo, da so sladkarije škodljive za zobe. Sladke, kisle in lepljive sladkarije pa so tiste, ki so najbolj škodljive, če se jih pogosto uživa. Sladkarije lahko jemo, vendar v omejenih količinah. Dobro se je držati določenih priporočil glede sladke hrane.

Sladkor kariogenim bakterijam v zobnih oblogah predstavlja hrano. Bakterije začnejo izločati kislino, ki raztaplja zobno sklenino. Kisli bonbon so še toliko bolj škodljivi, saj raztapljajo sklenino že ob stiku z njo. Četudi ščetkate neprestano in imate majhno količino bakterij v ustih, kisle sladkarije kljub temu okvarijo zobe. Lepljive sladkarije se prilepijo na zobe in tam ostajajo dolgo časa, za razliko od nelepljivih, ki jih slina hitro odnese. Bakterije se z lepljivimi sladkarijami dolgo hranijo in dodatno škodujejo zobem. Kisle sladkarije lahko povzročajo karies, preobčutljivost ustne sluznice ter zobno erozijo.

Kako zmanjšati vpliv lepljivih in kislih sladkarij?

  1. Omejite pogostost poseganja po takšnih sladkarijah.
  2. Po zaužitju takšnega tipa sladkarij si splanite usta z vodo, saj tako lažje odstranite lepljive ostanke iz zob.
  3. Ne ščetkajte zob takoj po zaužitju takšnih bonbonov, saj je takrat sklenina najbolj mehka zaradi delovanja kisline. Ščetka lahko odnese razmehčano plast sklenine, kar dodatno poškoduje zobe. Počakajte eno uro, da slina remineralizira razmehčane predele sklenine. Remineralizacija se prične po 15-20 minutah.
  4. Z jezikom poskušajte odstraniti zalepljene ostanke iz zob.
  5. Fluoridne zobne paste ali ustne vode pomagajo remineralizirati sklenino in naredijo sklenino bolj odporno proti kislini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *