IZRAŠČANJE MLEČNIH IN STALNIH ZOB

IZRAŠČANJE MLEČNIH IN STALNIH ZOB

Ali je izraščanje zob pri deklicah in dečkih različno?

Veliko staršev zanima, pri katerih letih se začne izraščanje prvega mlečnega zoba in kako dolgo traja. Točen čas izraščanja zob za posameznega otroka ni možno podati, saj se le to zelo razlikuje med otroci. Zato so v tabelah izraščanja zob podana le približna časovna obdobja. Deklicam začnejo izraščati stalni zobje praviloma 6 mesecev prej kot dečkom, pri izraščanju mlečnih zob pa ni pomembnejše razlike med spoloma. Mogoče je, da zraste otroku zob 6 mesecev prej ali pozneje od predvidenega, kar pa je še vedno normalno. Vrstni red izraščanja zob ponavadi sledi določenemu zaporedju, včasih pa je lahko tudi pomešan.

Kdaj izraščajo mlečni zobje?

  • Okoli 6 do 10 meseca (~8 mesec) izrasteta spodnja srednja sekalca. To sta prva mlečna zoba, ki izrasteta v ustno votlino. Redko je kateri od teh mlečnih zob prisoten v ustni volini že ob rojstvu.
  • 2 meseca kasneje (~10 mesec) izrasteta zgornja srednja sekalca.
  • 1 mesec kasneje (~11 mesec) izrasteta zgornja stranska sekalca.
  • 2 meseca kasneje (~13 mesec) izrasteta spodnja stranska sekalca.
  • 3 mesece kasneje (~16 mesec) izrastejo prvi kočniki spodaj in zgoraj.
  • 3 mesece kasneje (~19 mesec) izrasteta zgornja podočnika.
  • 1 mesec kasneje (~20 mesec) izrasteta spodnja podočnika.
  • 7 mesecev kasneje (~27 mesec) izrasteta spodnja druga kočnika.
  • 2 meseca kasneje (~29 mesec) izrasteta zgornja druga kočnika. Z njimi se konča izrast zob in otrok ima pri okoli 2,5 let že popolno mlečno zobovje.

Otrok torej stalno pridobiva nove mlečne zobe vse dokler ne izrastejo vsi zobje. Vseh mlečnih zob pa je 20. V obdobju do 2 let, ko otrok najbolj intenzivno pridobiva nove zobe, pa znaki in simptomi izraščanja kljub temu niso prisotni ves čas. Ti so vezani predvsem na obdobje, ko zobek dejansko prehaja dlesen, to je tik preden zob pogleda v ustno votlino. Takrat se pojavijo bolečina, neugodje itd.

Kaj narediti, če otrok pri 6 mesecih še nima nobenega mlečnega zoba?

Včasih nekateri otroci pri 6 mesecih še vedno nimajo izraslega prvega mlečnega zoba, medtem pa njegovi isto stari vrstniki že imajo zobek v ustih že kar nekaj časa. 6 mesec je le približna starost, ko naj bi izrasel prvi mlečni zob. Nekateri otroci se lahko že rodijo z mlečnim zobkom, medtem ko ga drugi dobijo šele pri prvem letu. Zato ni razloga za skrb, saj so vse to le odstopanja znotraj normalnega.

Kdaj izraščajo stalni zobje?

Stalni zobje lahko izraščajo prej ali pa pozneje kot je navedeno v shemah izraščanja zob, kjer so navedena povprečja. Včasih lahko traja kar nekaj časa, da izrastejo stalni zobje potem, ko so mlečni že izpadli. Če je dlesen napeta, je to ponavadi znak, da bo zob kmalu začel izraščati. Prvi stalni zob v ustih so navadno spodnje šestice pri starosti 6 let lahko pa so tudi spodnje stalne enice. Zgornja enica in spodnja dvojka izrasteta pri približno 7. letih, zgornja dvojka pa pri 8. letih. Po izrasti sekalcev in šestic, se izrast stalnih zob pri nekaterih otrocih navidezno zaustavi, kar pa ni razlog za skrb, saj v tem času čeljust nekoliko zraste in se razširi, tako da imajo zobje več prostora za izrast. Sledijo spodnji podočnik in prvi premolarji pri 10. letih ter zgornji podočnik in drugi premolarji pri 11. letih. Spodnji drugi kočniki izrastejo med 11. in 13. letom, zgornji drugi kočniki pa med 12. in 13. letom. Modrostni zobje lahko izraščajo v dolgem intervalu (med 17. in 25. letom). Brezzobo obdobje traja pri spodnjih sekalcih in ličnikih običajno nekaj dni, medtem ko pri zgornjih sekalcih in podočnikih tudi 4 – 5 mesecev. Vseh stalnih zob je 32, če izrastejo vse osmice. Ortodontska terapija se načeloma začne, ko se pokažejo prve nepravilnosti izrasti stalnih zob.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *