KAKO LAJŠATI BOLEČINO OB VNETJU DLESNI?

KAKO LAJŠATI BOLEČINO OB VNETJU DLESNI?

VNETJE DLESNI?

Vnetje dlesni (gingivitis) predstavlja začetno obolenje dlesni, ki lahko sčasoma privede do razvoja kroničnega vnetja oz. tako imenovane parodontalne bolezni.

Bakterije v zobnih oblogah se razmnožujejo in škodujejo dlesnim preko mehanizma, ki povzroči vnetje obzobnih tkiv. Nastane gingivitis, ki se lahko kasneje razvije v parodontalno bolezen. Tako nastanejo obzobni žepki in majavost zob.
ZobozdravnikMB
Ali ste vedeli,
da lahko parodontalna bolezen privede tudi do izgube popolnoma zdravega zoba?

Poznamo več načinov lajšanja tovrstne bolečine. Sicer pa je najpomembnejše, da odstranimo vzrok bolečin!  

Celo v blažjih primerih vnetja dlesni se lahko pojavijo bolečine. Zanimivo pa je, da lahko vnetje velikokrat poteka tudi popolnoma brez bolečin.

1. Topla slana voda

Splahnite usta s toplo slano vodo dvakrat na dan. Slana voda lajša vnetje in preprečuje infekcije v ustni votlini. 1 čajno žličko  soli zmešamo z skodelico tople vode. Ne uporabljajte mrzle vode, saj lahko poveča bolečino. Slano vodo dobro premešamo po ustni votlini, tako da doseže tudi medzobne prostore, kjer je navadno vnetje dlesni najmočnejše.

3. Protibolečinske tablete

V lekarni lahko dobite tudi protibolečinska in protivnetna zdravila, kot sta na primer ibuprofen in naproksen natrij. Pred uporabo preberite navodila, saj so pri nekaterih sistemskih boleznih omenjena zdravila kontraindicirana. Predvsem bodite pozorni, če jemljete zdravila za redčenje krvi.

6. Antiseptične ustne vode

Klorheksidin, ki se nahaja v nekaterih ustnih vodah se prav tako uporablja v namene lajšanja vnetja dlesni, saj ubija bakterije. Potrebno je vsaj 30 sekundno splakovanje ust. Pusti lahko slab okus vendar se priporoča, da ust po njegovi uporabi ne spiramo. Dobro je tudi da, dve uri po njegovi uporabi ne jemo, pijemo in ne ščetkamo zob. Izogibati se moramo dolgotrajni uporabi klorheksidina, saj lahko zabarva zobe, zobno protetiko, jezik in ostalo ustno sluznico. Predpisujejo ga zobozdravniki, a le za določen čas in v določenih primerih.  

2. Mazila za dlesni

Uporabite lahko tudi mazilo za dlesni, ki se ga lahko dobi v lekarni. Vsebovati mora benzokain, topikalni anestetik, ki začasno lajša bolečine. Pogosto se nahaja v produktih, ki se uporabljajo pri otrocih, katerim izraščajo zobje, a lahko pomagajo tudi odraslim z vnetimi dlesnimi. Pred uporabo vedno preberite navodila za uporabo in mazil ne uporabljajte dolgoročno, saj ne bodo odstranila glavnega vzroka, ki povroča vnetje dlesni.

4. Ščetkanje

Zobe in dlesni nežno ščetkajte z mehkimi ščetinami dvakrat na dan. S tem odstranite zobne obloge in bakterije in s tem odstranjujete vnetne dejavnike. Nežna masaža dlesni vzpodbudi pretok krvi, kar pomaga pri celjenju in spodbudi obrambni mehanizem. Uporabite tudi medzobno nitko ali medzobno ščetko, da očistite najpomembnejše predele zob. Na koncu sperite usta s toplo slano vodo.

5. Obiščite zobozdravnika

Čimprej se naročite k svojemu zobozdravniku. Bolečino sicer lahko nekoliko omilite in zobe lahko dobro čistite, vendar proti že nabranem zobnem kamnu pod nivojem dlesni, se ne morete boriti sami. Nujno je potrebno opraviti profesionalno čiščenje zob pri zobozdravniku ali ustnem higieniku, kar je tudi prva faza zdravljenja parodontalne bolezni. Napredovane stopnje parodontalne bolezni zdravijo specialisti parodontologi, ki lahko po potrebi predpišejo tudi antibiotik. Prav tako so izjemnega pomena tudi kontrole pri zobozdravniku, ki preprečujejo ponovitve parodontalne bolezni.

Kateri korak pa je najpomembnejši pri odpravi vnetja dlesni?

Obisk zobozdravnika in ustrezno ščetkanje zob sta glavna delavnika, da boste pozdravili in za vselej odpravili vnetje dlesni. Vse ostalo je le del podpornega zdravljenja in ni tako ključnega pomena kot omenjena dva dejavnika.

Komentarji

Bodite prvi, ki komentira!

Obvestilo o
avatar
wpDiscuz