KAKO IZGLEDA MRTEV ZOB IN KAKO VEMO ALI GA IMAMO?

KAKO IZGLEDA MRTEV ZOB IN KAKO VEMO ALI GA IMAMO?

Kako vemo ali je zob mrtev? 

Mrtev zob pomeni, da je zobni živec v njem odmrl.  Živ zob ima v sredini zobni živec, ki je vitalen in kateri nam pove, da je sladoled mrzel in čaj vroč. Zdi se smiselno, da zob, ki nima živca, ne more več boleti. Problem nastane s prostorom, kjer je živec ležal. Sedaj je v njem odmrlo tkivo, ki ga okužijo bakterije, te pa lahko preidejo tudi na konico vrška korenine, kjer okužijo še kostnino. Tako lahko nastane granulom.  Mrtev zob je lahko tudi povsem asimptomatski, kar pomeni, da sploh ne vemo, da ga imamo. Mrtev zob ne pomeni, da je zanič, še vedno se ga lahko uspešno pozdravi in lahko funkcionira v ustni votlini še vrsto let brez posebnih težav.

Kako izgleda mrtev zob?

Mrtve zobe, ki so asimptomatski, sami ne morete ločiti od preostalih zdravih vitalnih zob, predvsem če so popolnoma iste barve kot vsi ostali zobje. Mrtvi zobje pa radi potemnijo, kar je problematično predvsem iz estetkega vidika. Takšen zob je možno tudi beliti, ni pa nujno, da se bo barva na koncu povsem ujemala s sosednjimi zobmi. Precej težko je predvideti končen rezultat. Možna je tudi izdelava prevleke.

Zakaj zob odmre?

Zob lahko v vseh primerih odmre počasi brez bolečine ali pa se odmiranje pokaže kot zobobol. Obstaja več razlogov, kdaj lahko zobni živec odmre:

Poškodbe zob. Če se ob udarcu v zob le ta prestavi in se ob tem poškoduje ali prekine zobni živec na konici zobne korenine, kjer živec prehaja v sam zob, se prekine oskrba zoba in ta odmre. 

Zobna gniloba. To je najpogostejši vzrok, da zob odmre. Ko zobna gniloba napreduje proti zobnemu živcu, ga okvarja, dokler njegova obrambna sposobnost ni več zadostna in le ta popolnoma odmre.

Obraba zob. S staranjem se tudi zobje naravno obrabljajo. Pri zelo močni obrabi, predvsem bruksistih (ljudeh, ki škrtajo z zobmi ponoči ali/in podnevi). V teh primerih se pogoste in velike sile pojavijo na zobe, drobne žile, ki se nahajajo v sklopu zobnega živca, se stisnejo, kar zmanjša dotok krvi v zob. To okrni njegovo prehrano in zob odmre. 

Ali je potrebno mrtev zob zdraviti?

Mrtev zob je kot tempirana bomba. Nikoli ne moremo vedeti, kdaj lahko izbruhne simptomatika, povezana z njim. Torej mrtve zobe je potrebno pozdraviti! Dobro je, da se mrtve zobe čim prej pozdravi, saj se tako lahko prepreči morebitno temnenje zoba in težje infekcije (pojav granulomov, abscesov, itd.).

Obstajata dva načina zdravljenja mrtvih zob. Prvi je endodontija, drugi pa odstranitev takšnega zoba, če je endodontija neuspešna ali je zob tudi drugače prizadet.

Ali lahko nezdravljen mrtev zob še boli?

Zob na neki točki dokončno odmre in takrat zobobol mine, a le za nekaj časa. Sedaj ima zob znotraj svoje lupine mrtev živec, ki začne počasi “gniti”. Bakterije pričnejo z razkrojem mrtvega tkiva, saj v takšne zobu ni več prekrvavitve in potem takem tudi ne ustreznega imunskega sistema, ki sicer skrbi za obrambo v času bakterijskega napada. Infekcija se iz kanala zoba širi proti konici korenine v kost, kjer se sčasoma izrazi kot granulom. Takšen mrtev zob postane občutljiv na ugriz, kasneje pa lahko začne zopet spontano boleti. Možen je tudi nastanek otekline, ki je omejena ali pa se razširi, ko zatečejo mehka tkiva (lica, ustnice, itd.). Kako hitro se prične tvoriti absces zaradi mrtvega zoba je nepredvidljivo Pri nekaterih v nekaj dneh, pri drugih lahko traja leta.

Več o mrtvih zobeh si lahko preberete tukaj.

print

Komentarji

Bodite prvi, ki komentira!

Obvestilo o
avatar
wpDiscuz