IZPOLNJEVANJE VPRAŠALNIKA O ZDRAVJU PRI ZOBOZDRAVNIKU. PREVERITE ZAKAJ JE TO POTREBNO?

IZPOLNJEVANJE VPRAŠALNIKA O ZDRAVJU PRI ZOBOZDRAVNIKU. PREVERITE ZAKAJ JE TO POTREBNO?

Kaj bo od vas zahteval zobozdravnik na prvem pregledu?

Prvi korak v zobozdravstveni ambulanti, kamor ste se vpisali, je vedno izpolnitev vprašalnika o zdravju. Zelo pomembno je, da je zobozdravnik seznanjen z vašim splošnim zdravjem oz. boleznimi, ki jih imate, zdravili, ki jih jemljete ali ste jih, ter alergijami, ki jih imate. Področje zobozdravstva niso samo zobje in ustna votlina, ampak organizem v celoti.

Četudi se vam zdi, da so določene bolezni, ki jih imate ali zdravila, ki jih jemljete, nepomebna pri zobozdravniški obravnavi, jih omenite. Ne presojajte sami, kaj je pomembno in kaj ni! V grobem navedite vse bolezenska stanja, če se bo zobozdravniku zdelo relevantno, vas bo v vsakem primeru nekoliko bolj podrobneje o njih povprašal.

Kako prenesete vse podatke o vašem zdravju zobozdravniku?

V vsaki zobozdravstveni ambulanti se pred pričetkom obravnave izpolni vprašalnik o zdravju. Izpolnite ga lahko sami v čakalnici ali skupaj v ordinaciji z zobozdravnikom, odvisno od organizacije. V vsakem primeru zobozdravnik vaš vprašalnik pregleda in ga dopolni po potrebi. Če so v vprašalniku obkrožene bolezni, ki so v zobozdravstvu pomembne, vas bo zobozdravnik o njih še podrobneje povprašal. 

Katera bolezenska stanja morate obvezno navesti v vprašalnik o zdravju?

Obvezno morate navesti bolezni, ki so nalezljive. Sem spadajo predvsem okužbe z virusom HIV in hepatitisom ter ostale neozdravljive okužbe, ki se prenašajo predvsem preko krvi.

Ker so zdravstveni delavci ob vsakem posegu v stiku s krvjo, je vaša dolžnost, da seznanite vašega zobozdravnika glede vašega stanja. Takšne paciente se obravnava po drugačnem protokolu, kot ostale, ki prenosljivih bolezni nimajo, saj se na takšen način prepreči prenos okužbe na osebje in ostale paciente, ki pridejo v stik z zobozdravniško opremo.

V vprašalnik o zdravju napišite, če ste okuženi oz. če sumite na okužbo! Vsi vaši podatki so zapisani le v vaši kartoteki ter so strogo zaupni. Taka bolezenska stanja so zelo resna in je zato izjemnega pomena, da za njih ve tudi vaš zobozdravnik!

Kako je z alergijami?

Nujno je, da v vprašalnik napišete vse alergije, ki jih imate. Pomembne so predvsem alergije na zdravila, saj lahko med posegi pride do zdravstvenih zapletov, če zobozdravnik ne pozna vaših alergij.

Ob težavah v ustni votlini se lahko zgodi, da vam bo zobozdravnik predpisal nekatera zdravila. Pogosto se predpisujejo različni antibiotiki in protibolečinska sredstva. Zobozdravnika opozorite, če ste na kakšna zdravila alergični, saj boste tako dobili zdravilo, ki ne vsebuje učinkovine, na katero imate alergijo.

Pomembno je tudi, da opozorite na morebitno alergijo na lateks, saj veliko proizvodov v zobozdravstvu vsebuje lateks, ki vam lahko povzroči alergično reakcijo med posegom. Že samo zobozdravnikove rokavice vsebujejo lateks.

Več o alergiji na lateks lahko preberete tukaj.

Komentarji

Bodite prvi, ki komentira!

Obvestilo o
avatar
wpDiscuz