ČIŠČENJE ZOBNE PROTEZE

ČIŠČENJE ZOBNE PROTEZE

Ali vaša proteza nič več ne izgleda kot nova?

Včasih se na protezi naberejo trdovratne obloge, ki jih je doma zelo težko odstraniti. Na protezi lahko zasledite trde kalcificirane obloge, mehke obloge ter pigmentirane madeže. Omenjenih depozitov je na protezi manj, če se zanjo vsak dan dobro skrbi, kar vključuje temeljito higieno zobne proteze.

Vsake toliko časa lahko protezo namočite v navadni kis, ki raztaplja trde obloge na protezi (kamen). To naredite tako, da 1-2 žlici kisa vlijete v kozarec vode. Protezo lahko pustite v raztopini čez noč, nato jo zjutraj dobro poščetkajte in operite pod vodo. Pri trdovratnih depozitih je včasih potrebno postopek ponoviti 2 do 3-krat.

Za odstranjevanje madežev lahko uporabite tudi naslednjo mešanico: 1 žlico varikine in 2 žlici Calgona in 8 žlic vode dobro zmešajte in vanjo potopite protezo za 10-15 minut. Nato protezo poščetkajte in dobro sperite pod tekočo vodo. Teh postopkov ne uporabljajte pri protezah, ki imajo kovinske dele.

Če imate doma ultrazvočni čistilec, lahko protezo očistite tudi v njem skupaj s tekočino za čiščenje protez.

So madeži vaše zobne proteze preveč trdovratni in vam čiščenje zobne proteze nikakor ne gre od rok?

Protezo lahko nesete tudi k vašemu zobozdravniku, ki jo bo temeljito očistil sam ali v sodelovanju z zobnim tehnikom, ki lahko protezo še spolira do visokega sijaja. Spolirana proteza bo otežila ponovno nabiranje oblog.

Odstranjevanje kamna iz proteze z ostrimi predmeti se odsvetuje.

 

Morda vas zanima tudi NEGA ZOBNE PROTEZE.

Komentarji

Bodite prvi, ki komentira!

Obvestilo o
avatar
wpDiscuz