ALI IMATE NOVO PLOMBO? KAJ LAHKO PRIČAKUJETE?

ALI IMATE NOVO PLOMBO? KAJ LAHKO PRIČAKUJETE?

1. Kdaj popusti anestezija, ki ste jo prejeli za omrtvičenje zoba?

Anestezija (injekcija za omrtvičenje zoba) popusti v približno 1 do 3 urah po posegu. V tem času je zelo pomembno, da ne žvečite na otrpli strani, da bi preprečili grizenje jezika, ustnic, lica, itd. To posebno velja za otroke.

Če je injekcijo dobil otrok, ga je potrebno opozovati, dokler anestezija ne preneha delovati. Zaradi nenavadnega občutka anestetika, veliko otrok žveči notranjost svojih lic, ustnice ali jezik, kar lahko povzroči veliko poškodbo tkiva. Takšne rane so lahko zelo boleče in dolgotrajne.

2. Kakšna je prava višina plombe?

Ko anestezija preneha delovati in se vam zdi, da je plomba ob stiku zob previsoka, je dobro kontaktirati ambulanto, da se vam še dodatno uskladi ugriz. To neravnovesje ob ugrizu lahko povzroči dodatno nelagodje oz. bolečino, zato je treba plombo prilagoditi.

Če gre za res minimalna odstopanja pri ugrizu, ponavadi po nekaj dneh tega več ne boste opazili, v nasprotnem primeru pa ne vztrajajte ob visoki plombi, saj lahko s tem naredite več škode kot koristi. 

Več o previsokih plombah si lahko preberete tukaj

3. Bolečina po plombiranju?

Zob, ki je bil plombiran, je lahko občutljiv na vroče, mrzlo ali pritisk, kar je povsem normalno. Ti simptomi bodo prenehali v nekaj dneh do nekaj tednih. V zelo redkih primerih lahko ta preobčutljivost traja več kot nekaj tednov. Dokler se stanje počasi izboljšuje ali se občutno ne poslabšuje, je vse v redu in ni potrebe za zaskrbljenost.

Dlesen je tudi lahko razdražena oz. boleča po plombiranju še nekaj dni. Mesto, kjer je bil injiciran anestetik, prav tako lahko boli, pojavi pa se lahko tudi modrica.

4. Kdaj po izdelavi plombe lahko jeste in pijete?

Z amalgamskimi (sivimi) plombami, ne smete žvečiti trde hrane prvih 24 ur, pijete pa lahko. Če je mogoče, tisti dan žvečite bolj na nasprotni strani ust. Najbolje je, da se popolnoma izognete žvečenju prvo uro po izdelavi takšne plombe, ker plomba še ni popolnoma strjena.

Kompozitna (bela) plomba pa glede tega ni problematična, kar pomeni, da lahko jeste in pijete takoj, ko anestetik popusti.

Več o tem si lahko preberete tukaj

Komentarji

Bodite prvi, ki komentira!

Obvestilo o
avatar
wpDiscuz