STE DOBILI NOVO PLOMBO?

STE DOBILI NOVO PLOMBO?

1. Kdaj popusti anestezija?

Anestezija (injekcija za omrtvičenje zoba), ki ste jo prejeli v ambulanti popusti v približno 1 do 3 urah po posegu. V tem času je zelo pomembno, da ne žvečite na otrpli strani, da bi preprečili grizenje v jezik, ustnice, lica, itd.

Če je injekcijo dobil otrok, ga je potrebno opozovati, dokler anestezija ne preneha delovati. Zaradi nenavadnega občutka anestetika, veliko otrok žveči notranjost svojih lic, ustnic in jezik, kar jim lahko povzroči resno škodo in travmo tkiva. Takšne rane so lahko zelo boleče in dolgotrajne.

Ko anestezija preneha delovati in se vam zdi, da je plomba ob stiku zob previsoka, je dobro kontaktirati ambulanto, da se vam še dodatno uskladi ugriz. To neravnovesje ob ugrizu lahko povzroči dodatno nelagodje oz. bolečino, zato je treba plombo prilagoditi.

2. Bolečina po plombiranju?

Zob, ki je bil plombiran, je lahko občutljiv na vroče, mrzlo ali pritisk, kar je povsem normalno. Ti simptomi bodo prenehali v nekaj dneh do nekaj tednih. V zelo redkih primerih lahko ta preobčutljivost traja več kot nekaj tednov. Dokler se stanje počasi izboljšuje ali se občutno ne poslabša, je vse v redu in ni potrebe za zaskrbljenost.

Dlesen je tudi lahko razdražena oz. boleča po plombiranju še nekaj dni. Mesto, kjer je bil injiciran anestetik, prav tako lahko boli, pojavi pa se lahko tudi modrica.

3. Kdaj lahko jeste in pijete?

Z amalgamskimi (sivimi) plombami, ne smete žvečiti trde hrane prvih 24 ur, pijete pa lahko. Najbolje je, da se popolnoma izognete žvečenju prvo uro po izdelavi takšne plombe. Če je mogoče, tisti dan žvečite bolj na nasprotni strani ust. Kompozitna (bela) plomba pa glede tega ni problematična, kar pomeni, da lahko jeste in pijete takoj, ko anestetik popusti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *